Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Rembrandt

'Grootste' schilderij Rembrandt even terug

Het grootste schilderij dat Rembrandt ooit maakte, keert tijdelijk terug naar Nederland. Het doek De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis uit 1661-1662 is vanaf 21 maart te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Door ANP

Het doek De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis uit 1661-1662 is vanaf 21 maart te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het schilderij is eigendom van de Koninklijke Zweedse Academie voor Schone Kunsten en is al decennialang in bruikleen bij het Nationalmuseum in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Sinds het tweeënhalve eeuw geleden naar Zweden werd verscheept, heeft het doek het land slechts twee keer verlaten.

De laatste keer was dat in 1969.

Stadhuis

Het werk was ooit meer dan 5,5 meter breed. Het was in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur gemaakt voor het stadhuis, het huidige Paleis op de Dam. Om onduidelijke redenen werd het schilderij weer verwijderd uit het stadhuis.

Rembrandt kreeg het doek terug, maar vanwege het grote formaat was het niet te verkopen. De schilder sneed er daarom een groot stuk af, waardoor het nu nog maar ruim 3 meter breed is. De Nachtwacht, het bekendste schilderij van Rembrandt, is bijna 4,5 meter breed.

Aanbevolen artikelen