Zo'n negenhonderd kunstenaars kunnen hun eigen werk terugkopen tegen de huidige marktwaarde. Het gaat om in totaal vijfduizend kunstwerken die tussen 1960 en 2005 zijn gemaakt voor de gemeente Utrecht. 

Het stond jarenlang in de depots van de Kunstuitleen Utrecht, maar eind vorig jaar besloot de gemeente de collectie af te stoten aan de stichting Onterfd Goed.

Die stichting besloot dat de kunstenaars de eerste keus hebben om hun werken terug te krijgen, maar dat ze hier wel voor moeten betalen.

''De maker heeft afstand van het werk gedaan, op het moment dat hij het verkocht aan een derde partij'', zegt Dieuwertje Wijsmuller van de stichting. ''Dus is teruggave niet vanzelfsprekend. Als je een designlamp van Marcel Wanders koopt, en je hebt er geen plaats voor, dan geef je hem toch ook niet aan Wanders terug?''

Weinig problemen

Tot nu toe was het gebruikelijk dat kunstenaars overtollige kunstwerken gewoon terugkregen, of hun objecten belandden op een veiling. De betrokken kunstenaars hebben weinig problemen met de terugkoopregeling. Ze waarderen het dat er nog steeds waarde wordt toegekend aan hun creaties.

Veel kunstenaars willen of kunnen hun eigen werk overigens niet terugkopen. In die gevallen zoekt de stichting Onterfd Goed een nieuwe eigenaar. Wil niemand de werken hebben, dan vraagt de stichting toestemming aan de kunstenaars om hun werken te recyclen, om er bijvoorbeeld tasjes van te maken.