Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft twee werken aangekocht van de Britse kunstenaar en regisseur Steve McQueen, die zondag de Oscar voor Beste Film kreeg voor 12 Years a Slave

Dat heeft het museum maandag bekendgemaakt.

Het gaat om Mees, After Evening Dip, New Year's Day, 2002 (uit 2005) en Running Thunder (uit 2007). De nieuwe aanwinsten zijn vanaf 13 december te bewonderen.

''We zijn bijzonder trots op deze dubbelaankoop. Het museum koestert een lange vruchtbare relatie met McQueen en had al een prachtig werk van hem in de collectie'', zegt conservator Bart Rutten.

Mees, After Evening Dip, New Year’s Day, 2002 is een foto van een bibberend jongetje dat net een nieuwjaarsduik heeft genomen.

Running Thunder is een kleurenfilm van elf minuten, die zonder geluid oneindig wordt herhaald. Het museum had het werk 7th November (2001) al in bezit.

Regisseur

Steve McQueen (1969) woont en werkt in Londen en Amsterdam. Hij studeerde aan enkele kunstopleidingen en aan de filmacademie. In zijn beeldende kunst gebruikt McQueen vaak filmische middelen. Bij het grote publiek is McQueen vooral bekend als regisseur. Confronterende onderwerpen gaat hij niet uit de weg, zoals zijn films Hunger (2008), Shame (2011) en 12 Years a Slave (2013) laten zien.