De Belgische 'kunstpaus' Jan Hoet is donderdagochtend vroeg in zijn slaap in een ziekenhuis in Gent overleden. 

De 77-jarige kunstkenner werd daar enkele weken geleden in kritieke toestand opgenomen. Hij kampte al langer met gezondheidsproblemen.

Hoet, geboren op 23 juni 1936 in Leuven, was vooral bekend als conservator en grondlegger van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) in Gent, het eerste Belgische zelfstandige museum geheel gewijd aan hedendaagse kunst.

Hij had alles over voor wat gezien wordt als zijn museum. Hij werkte er van 1975 tot zijn pensioen in 2003. Ook na zijn pensionering bleef hij als adviseur verbonden aan het museum.

Succes

Eigenlijk had Hoet zelf kunstenaar willen worden, maar hij vond dat hij daarvoor tekortschoot. Als curator boekte hij direct succes en oogstte bewondering van publiek en pers door zijn gepassioneerde en vooral gedurfde en soms controversiële aanpak.

'Het orakel van Gent', een bijnaam die hij kreeg van mensen die vonden dat hij meestal zomaar wat riep, ging als tentoonstellingsmaker al snel naar het buitenland.

In Nederland kreeg de kunstkenner bekendheid als curator tijdens de Arnhemse tentoonstelling Sonsbeek in 2001. Het kwam toen tot een conflict met de ouderenpartij AOV. De partij stelde dat de kunst die op de expositie werd getoond grotendeels onder de maat was. Hoet ontstak daarop in woede en vergeleek de kijk van de AOV op kunst met de manier waarop de nazi's met moderne kunst omgingen.

De eigenzinnige Vlaming was niet bang wie dan ook te kwetsen. Hij leek het conflict soms op te zoeken. Hij koos voor tentoonstellingen soms kunstenaars uit die het niet met hem eens waren, gewoon omwille van de discussie.

Di Rupo

Op sociale media roemen Belgische politici en anderen de kunstkenner. ''De Belgische kunstwereld verliest een vader'', twitterde premier Elio Di Rupo. ''Vlaanderen verliest één van zijn kleurrijkste en belangrijkste kunstfiguren'', aldus de Vlaamse minister-president Kris Peeters.

Hij kreeg verschillende onderscheidingen en van koning Albert ontving hij zelfs de titel ridder.