Cabaretier Pieter Derks voelt zich een halve schizofreen doordat hij zo druk is met het voorbereiden van zijn eerste oudejaarsconference: Een Oudejaars.

Dat zegt de 29-jarige cabaretier, die eind december met zijn eerste oudejaarsconference in de Amsterdamse Kleine Komedie staat, in een interview met NU.nl. 

Naast zijn werk voor De Wereld Draait Door (DWDD) en zijn show In Nature, die tot en met april in reprise draait, kost de voorbereiding van Een Oudejaars zeeën van tijd.

Pieter Derks heeft er naar eigen zeggen prachtige maanden op zitten. "Ik zie de oudejaarsconference dan ook als een beloning voor al het werken."

Die prachtige tijd komt mede door zijn wekelijkse optreden bij DWDD waar de cabaretier de week op grappige wijze doorneemt. "Daar ben ik vooral bezig met het trainen van grappen."

De optredens bij DWDD ziet Derks echter niet als een try-out voor zijn oudejaarsconference. "Bij DWDD moet het gewoon snel en goed zijn. Ik heb slechts een paar minuten, in elke zin moet dan een grap zitten."

Actueel

"Ik maak al veel grappen over het nieuws. Toen riepen wat mensen dat ik misschien wel een oudejaarsconference kon maken. Dat heb ik aangegrepen."

Een cabaretier moet goed rekening houden met het feit dat niet iedereen al het nieuws heeft onthouden van het afgelopen jaar: "Ik heb wel geleerd dat je makkelijk afscheid moet kunnen nemen van je grappen tijdens het schrijven van een conference. Het kost soms te veel tijd om iets uit te leggen."

Als voorbeeld geeft Derks de slogan 'samen kunnen we meer' van CDA-leider Sybrand Buma. "Toen ik het daarover had, moest ik zelfs al uitleggen dat we vorig jaar verkiezingen hadden in ons land. Reacties van de toeschouwers zijn daarom enorm belangrijk", aldus Derks. "Samen met hen sluit je immers het jaar af."

Concurrentie

Einde Oefening, de oudejaarsconference van Theo Maassen, wordt dit jaar uitgezonden door de VARA. Derks ziet hem niet als concurrent. "Ik zie mijn show echt als experiment, ook al doet Theo Maassen de oudejaarsconference ook pas voor het eerst."

"Ik ga ook zeker naar zijn show kijken, dat is gewoon studiemateriaal, maar wel pas als ik klaar ben met mijn eigen voorstelling. Dat is om de frisheid van mijn eigen show te behouden. Ik wil niet twijfelen aan mijn grappen omdat Theo het anders of misschien beter doet."

"De oudejaarsconference is een prachtig einde van het jaar. Het is allemaal erg snel gegaan. Vanaf januari heb ik nog mijn reprise van In Nature lopen tot en met april. Daarna wil ik in september een nieuwe show klaar hebben, maar daar ben ik nu nog niet mee bezig. Ik voel me al een halve schizofreen door alle drukte."

Een Oudejaars is dinsdag 31 december te zien op HumorTV om 21.00 uur.