AMSTERDAM - Seth Gaaikema neemt met zijn tournee Wat ik nog graag zou willen definitief afscheid als cabaretier. Het "gedoe om het optreden heen'' maakte dat de cabaretier besloot dat het tijd is te stoppen.

Dat zegt Gaaikema dinsdag in het programma Studio MAX Live. Wat ik nog graag zou willen gold al als de afscheidstournee van Gaaikema, maar eerder hield de cabaretier de deur voor vervolgoptredens toch nog open. Nog niet eerder sprak de caberatier met zulke krachtige bewoordingen over de beëindiging van zijn loopbaan.

"Ik hou ermee op'', vertelt Gaaikema in het programma. ''Niet dat ik niet meer zou kunnen optreden, maar het gedoe er omheen - het reclame maken en het aandacht vragen steeds. Ik denk dat je dat op een gegeven moment gezien hebt'', aldus de 73-jarige cabaretier.

Gaaikema is onder meer bekend om zijn woordspelingen, maar in Studio MAX vertelt hij dat zijn stijl door de jaren heen is veranderd. "Dat is helemaal niet meer zo tegenwoordig, Freek de jonge maakt er nu een stuk meer dan ik", aldus Gaaikema. De woordgrap is echter nooit helemaal uit zijn repertoire verdwenen: "Ik maak ze nog wel, als het zo uitkomt."

Gaaikema merkt naar eigen zeggen dat het publiek nu hij ouder wordt niet meer alleen voor zijn programma komt. "Ze komen ook omdat ze van je houden en de woorden die uit je mond komen worden nog inniger. Het publiek groeit met je mee."