Nederlandse versie musical Sister Act is 'brutaler'

AMSTERDAM - Tekstschrijfster Martine Bijl vindt de Nederlandse versie van Sister Act de Musical brutaler dan de buitenlandse versies. "We zijn een wat botter volk, dus we kunnen wat meer dingen hebben". 

Woensdag was de presentatie van Sister Act de Musical. Joop van de den Ende noemt de musical 'goddelijk, groots en glamoreus'. 

"De Bedervaartstocht van Sister Act de Musical komt eindelijk nu ook in Nederland aan" zegt de theaterproducent tijdens de presentatie in Amsterdam, waar NU.nl bij aanwezig was. 

Vier jaar gelden ging de musical in première in Londen. Nu is Sister Act de Musical ook in het Circuctheater in Den Haag te zien. 

De 70’s, disco en de nonnen zijn hetzelfde gebleven. "Het is nog steeds een feelgoodverhaal, nu in een Nederlands jasje" zegt Van den Ende.

De tekst is vertaald en 'vernederlandst' door Martine Bijl. "Het is wat brutaler dan de andere versies. We zijn een wat botter volk, dus we kunnen meer dingen hebben" aldus Bijl. "Bepaalde grappen zouden bijvoorbeeld in Wenen nooit aanslaan. Maar eigenlijk kan je in Nederland alles zeggen". 

Diva-non

In de film uit 1992 speelt Whoopi Goldberg Deloris de diva-non. Deze rol wordt in Nederland vertolkt door nieuwkomer Carolina Dijkhuizen.

"Het is echt een grote eer dat ik deze rol mag spelen. Ik kan me goed identificeren met Deloris. Ik ben alleen niet zo trashy als zij is", zegt Dijkhuizen. "De boodschap van mijn rol vind ik goed: geniet van je geloof. Ik ben gelovig opgevoed dus dat komt ook goed van pas."

Komedie

Simone Kleinsma gaat de rol van de strenge non Moeder Overste spelen. Na 8 jaar geen rol in een komedie te hebben gespeeld was de actrice weer toe aan 'iets luchtigers'.

"Ik was echt weer aan een komedie toe na mijn vorige iets serieuzere, zwaardere rollen", zegt de actrice. "Komedie zit gewoon in me. De rol van Moeder Overste sprak me ook echt aan".

Geloof

"Ik kan me niet echt identificeren in de rol, maar dat is juist het leuke. Daar zit de uitdaging in. Ik ben niet gelovig opgevoed dus alle gebeden moet ik nog uit mijn hoofd leren", zegt Kleinsma. "Ik heb hier en daar nog wat spiekbriefjes".

"De meest strenge christenen kunnen misschien aanstoot nemen. Ik persoonlijk vind het niet erg. Als iemand boos wegloopt heb ik mijn werk goed gedaan", zegt Martine Bijl.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie