DEN HAAG - De organisatie en uitreiking van The Vincent Award, een tweejaarlijkse prestigieuze Europese kunstprijs van 50.000 euro, is vanaf volgend jaar in handen van het Gemeentemuseum Den Haag.  

Dat zei directeur Benno Tempel dinsdag naar aanleiding van een bericht in Vrij Nederland.

De prijs is in 2000 ingesteld door de Broere Foundation, die ook een hoogwaardige kunstcollectie beheert. De Broere Foundation werkte voor de kunstprijs tot voor kort samen met het Stedelijk Museum in Amsterdam, maar begin vorig jaar werd die samenwerking beëindigd.

De eerstvolgende keer zal de prijs in 2014 worden uitgereikt. De laatste keer gebeurde dat in 2008.

Marlene Dumas

Gekoppeld aan de prijsuitreiking krijgt het Gemeentemuseum voor minstens 6 jaar circa 30 werken van de Broere Foundation in bruikleen. Daaronder zitten werken van kunstenaars als Marlene Dumas, Mike Kelley en Damien Hirst.

Het museum presenteert de werken vanaf september. Het gaat om een van de grootste bruiklenen van hedendaagse kunst aan een Nederlands museum. De kunstwerken waren eerst in het Stedelijk ondergebracht.

De Broere Foundation is opgericht door Jacobus en Bastiaan Broere, stichters van scheeps- en olieopslagmaatschappij Gebr. Broere in Dordrecht.