Eerste grote expositie over spijkerbroek in Nederland

UTRECHT - Het Centraal Museum in Utrecht opent vanaf zaterdag de tentoonstelling Blue Jeans, waarin de spijkerbroek in al zijn facetten wordt belicht.

Er is nog nooit een grote expositie gewijd aan het alledaagse kledingstuk gehouden, concludeerde het museum. En dat terwijl Nederlanders de meeste spijkerbroeken dragen per hoofd van de bevolking.

De expositie laat zien hoe de jeans eind 19e eeuw ontstonden, toen mijnwerkers in Californië het droegen als werkkleding.

Bezoekers zien een deel van een opgegraven broek uit 1873 van Levi Strauss, die wordt beschouwd als de 'uitvinder' van het kledingstuk. De 'spijkerstof' denim heeft een langere geschiedenis. Het museum heeft al op 17e eeuwse schilderijen kleding aangetroffen die aan spijkerstof doet denken.

Couturehuizen 

In de jaren 50 verscheen de spijkerbroek voor het eerst in Nederland in het straatbeeld. Aanvankelijk accepteerde niet iedereen de kleding, zegt conservator Ninke Bloemberg.

''De eerste spijkerbroeken werden onder de toonbank verkocht.'' De laatste jaren omarmen ook ontwerpers en couturehuizen de jeans.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie