ROTTERDAM - De gemeenteraad van Rotterdam heeft dinsdag de cultuurbegroting en het bijbehorende plan gecorrigeerd.

Debatcentrum De Unie in Rotterdam verdwijnt, evenals multicultureel instituut Kosmopolis.

Daardoor krijgen instellingen als Scapino, kunstpodium WORM, Popunie en Hofplein Jeugdtheater er meer geld bij.

Zo krijgt Scapino er 140.000 euro per jaar bij. Daarmee komt de totale Rotterdamse subsidie voor het balletgezelschap op 1,1 miljoen euro. Daardoor kan het nu weer de productie op peil houden.

Die kwam in gevaar toen Scapino al 1,2 miljoen euro aan rijkssubsidie moest inleveren en nog eens 140.000 euro, zoals het Rotterdamse college voorstelde.

Debatcentrum

Bij De Unie valt 300.000 euro weg. Het debatcentrum wil over 2 jaar wel samengaan met debatcentrum Arminius, dat wel subsidie van de gemeente krijgt. PvdA en Leefbaar Rotterdam dienden daarnaast een motie in om de half miljoen euro subsidie voor Kosmopolis naar Jeugdtheater Hofplein te sluizen.

Ook kunstpodium WORM wordt op voorstel van D66 gered met een extra bijdrage van 200.000 euro. Verder gaat er meer geld naar de Popunie, poppodium Rowtown, filmhuis Lantaren/Vensteren en het Doelen Ensemble.

Rotterdam geeft de komende 4 jaar 118 miljoen euro per jaar aan cultuur uit. Dat is een daling van 11 procent ten opzichte van het eind van de begroting in de vorige cultuurperiode van 2009 tot en met 2012. Toen gaf Rotterdam nog ruim 133 miljoen euro per jaar uit aan cultuur. D66-raadslid Jos Verveen was een van de initiatiefnemers in het doorvoeren van de correcties op de begroting.

IFFR

''De aanpassingen hebben geen gevolgen voor beeldbepalende instellingen als Rotterdam Philharmonisch Orkest, Museum Boijmans van Beuningen, de Rotterdamse Schouwburg en het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR)'', aldus Verveen.

''We houden nu een fijnmazige cultuur in stand. Hiermee hopen we ook hoger opgeleiden een beter cultuurprogramma te bieden, want Rotterdam heeft een uitdaging om deze mensen voor de stad te behouden.”