LEIDEN - Een melige kinderkerstmusical voor volwassenen. Zo omschrijft cabaretier Mike Boddé de nieuwe Kerstrevue die hij samen met vriend en collega Thomas van Luyn heeft gemaakt.

De voorstelling gaat donderdag in premiere in de Stadsschouwburg in Leiden.

Het is niet de eerste keer dat het komische duo een kerstrevue maakt: in 2007 maakten zij een al hilarische voorstelling vol sketches en kolder rond het thema kerst. “Maar om eerlijk te zijn hadden we de show toen in een paar weken tijd in elkaar getimmerd”, grinnikt Boddé.

“Dit maal hebben we er langer over nagedacht. Het is nu meer een melige musical geworden, met een verhaal er in en veel liedjes zoals de fans van de Mike & Thomas Show dat van ons gewend zijn.”

Raar gevoel

Werden de cabaretiers vorige keer bijgestaan door Bram van der Vlugt en Edo Brunner, dit maal delen zij het podium met Babette van Veen (als sneeuwkoningin én haar slechte tweelingzus) en Frits Lambrechts (als verteller).

“Kerst maakt altijd een raar gevoel in ons los”, bekent Boddé. “Ik laat mij graag verleiden door de lichtjes in de bomen, het samen zingen van prachtige liederen en het geven van cadeautjes. Maar als je gaat ontleden wat we nou eigenlijk vieren, is het een bizar ratjetoe van christelijke tradities, Germaanse mystiek en de kerstman van Coca Cola.”

Rode draad

Dat gevoel wil het duo ook op het publiek overbrengen. “De meligheid blijft altijd een rode draad voor ons”, belooft Boddé. “Maar er zitten ook onvervalste meezingers in de show. En zelfs een paar gevoelige, zelfs nostalgische momentjes. Iedere komiek weet dat de beste grappen vaak gepaard gaan met een beetje sentiment.”

De Mike & Thomas Kerstrevue is de komende twee maanden te zien in theaters door heel Nederland.