ROTTERDAM - Tijdens een benefietvoorstelling van de show van Najib Amhali, Alles Komt Goed in het nieuwe Luxor Theater zal een doventolk zijn grappen vertalen voor een deels doof en slechthorend publiek.

De opbrengst gaat naar de Najib Foundation, die gehoorapparaten voor kansarme kinderen in Marokko wil kopen.

"Elk jaar probeer ik een benefietvoorstelling te doen, omdat mijn stichting het voornamelijk moet hebben van wat ik opbreng", zegt Amhali in dagblad Sp!ts.

"Het lag op één lijn om dit keer ook doven en slechthorenden erbij te betrekken. Er wordt in de theaterwereld nog te weinig voor die doelgroep gedaan. Het was voor ons ook even aftasten hoe we het moesten aanpakken. Ik dacht eerst dat je het doet met zo’n balk en het gaat ondertitelen."

Aparte taal

Uiteindelijk werd het een doventolk. "Ik dacht dat hij mijn woorden letterlijk zou gaan vertalen, maar dat is helemaal niet het geval. Gebarentaal is echt een aparte taal met andere zinsopbouw, dus ik ben echt heel benieuwd hoe hij dat tijdens de show gaat doen."

"Misschien wordt het nog grappiger dan normaal, dat ik de doven en slechthorenden opeens heel hard hoor lachen en denk: Jongens, zo grappig was het toch niet?", aldus de cabaretier.

Amhali is meer dan blij dat hij iets kan doen voor Marokko. "Het bleek nog een hele uitdaging te zijn om dit in Marokko aan te pakken. Ik dacht, je gaat erheen, je hangt ze een hoorapparaat in en het is goed. Maar zo’n kind hoort opeens voor het eerst en daar hebben ze ook onze hulp en begeleiding bij nodig. Als zo’n ding voor het eerst aan gaat, zie je een kind zo verwonderd kijken. Dat is echt onbetaalbaar."