De waarde van de cryptomunt bitcoin is na een tumultueuze week bezig aan een opmars. De cryptovaluta steeg zaterdag rond 10.00 uur met ruim 12 procent naar een waarde van 9.500 dollar (zo'n 8.754 euro) per bitcoin.

Op het hoogtepunt in de nacht van vrijdag op zaterdag steeg de bitcoinkoers naar 10.134 dollar, het hoogste niveau sinds halverwege september. Ook andere cryptomunten als ethereum en litecoin gingen flink omhoog.

De reden voor de stijging ligt mogelijk in uitspraken van de Chinese president Xi Jinping. Hij zei vrijdag dat China de mogelijkheden van de blockchain, de techniek achter de digitale munt, moet gebruiken.

Eerder deze week ging de bitcoin juist hard onderuit, na twijfels over het voortbestaan van Facebooks cryptomunt libra. De munt ligt onder vuur vanuit de Amerikaanse regering. Facebook-topman Mark Zuckerberg moest daardoor woensdag in Washington verschijnen om het project toe te lichten.

Dit leidde onder investeerders tot de angst dat regeringen wereldwijd mogelijk een rem op de groei van cryptovaluta zetten.