Frankrijk zal de introductie van de Facebook-cryptomunt libra in Europa tegenhouden, zei minister van Financiën Bruno Le Maire donderdag bij de opening van de cryptocurrencybijeenkomst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

"Ik wil duidelijk zijn: onder deze omstandigheden kunnen we geen toestemming geven voor de ontwikkeling van libra op Europees grondgebied", aldus de Franse minister. Het land wijst de munt af, omdat die een bedreiging zou vormen voor de "monetaire soevereiniteit".

De introductie van libra staat nu gepland voor 2020, hoewel hier nog geen specifieke datum voor is geprikt.

Niet alleen de EU is kritisch op de munt. Ook in onder meer de Verenigde Staten en China zijn bewegingen op gang gekomen om libra te verbieden.

Libra werd in juni aangekondigd door een samenwerkingsverband van 28 bedrijven, waaronder Facebook, Uber en PayPal. Het gaat om een valuta die in eerste instantie vooral bedoeld is om gebruikers onderling geld uit te laten wisselen. Ook is het de bedoeling dat bedrijven de munt gaan gebruiken, zodat je er als gebruiker bij deze onderneming iets mee kunt kopen.