De Europese Commissie onderzoekt of libra, de cryptomunt van Facebook, de concurrentie zal verstoren. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van documenten van de Commissie. De documenten zouden eerder deze maand verstuurd zijn naar vertegenwoordigers van het libra-project.

Europese mededingingsautoriteiten zijn volgens Bloomberg bang dat de cryptomunt marktverstorend kan werken bij onder meer uitwisseling van informatie en het gebruik van consumentengegevens.

De Europese autoriteiten kijken ook naar de potentiële integratie van de munt in apps van Facebook-diensten als WhatsApp en Messenger, aldus het persbureau.

De Europese Commissie is niet de eerste partij die met argusogen naar de in juni geïntroduceerde cryptomunt kijkt. Eerder reageerden ook Chinese en Amerikaanse toezichthouders bezorgd op de libra. Zo zijn er zorgen op het gebied van witwasserij, privacy en financiering van terrorisme.

Facebook kondigde 18 juni de komst van de libra aan. Hiermee moeten gebruikers elkaar geld kunnen sturen en aankopen kunnen doen in winkels. Betalen kan via de app Calibra of via WhatsApp en Facebook Messenger. Facebook wil dat de eerste betalingen met libra begin 2020 verricht kunnen worden.