Centrale banken moeten de uitgifte van eigen cryptomunten als serieuze optie overwegen, zei voorzitter Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op een congres in Singapore. Digitale valuta's bieden namelijk veel voordelen, zoals bescherming en privacy van consumenten. 

"Er zijn al centrale banken die hier onderzoek naar doen", aldus Lagarde, die stelt dat er meer onderzoek nodig is. "Technologie verandert, dus moeten wij ook veranderen."

Cryptomunten als de bitcoin hebben nu nog vaak een louche imago. Omdat ze anonieme betalingen mogelijk maken, zijn ze een geliefd instrument voor witwaspraktijken door criminelen.

Volgens Lagarde kunnen centrale banken dit probleem oplossen door bij de uitgifte van cryptomunten zelf uit te zoeken of gebruikers te goeder trouw zijn. Hun identiteit zou dan niet worden gedeeld met overheden of bedrijven, tenzij dit wettelijk vereist is.

Zweedse centrale bank begint test in 2019

De Europese Centrale Bank (ECB) liet twee maanden geleden nog weten niet van plan te zijn om een digitale munt uit te geven. Volgens centralebankpresident Mario Draghi is de technologie nog te fragiel en moet die nog verder ontwikkeld worden.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in het verleden testen gedaan met blockchaintechnologie voor het betalingsverkeer. In de zomer werd geconcludeerd dat de technologie niet aan de "zeer hoge eisen" van de financiële marktinfrastructuur kan voldoen.

De Zweedse centrale bank gaat ondertussen in 2019 beginnen met het testen van een digitale versie van de Zweedse kroon, de e-krona. De centrale bank benadrukte te moeten kijken naar nieuwe betaalmanieren, omdat het gebruik van contant geld steeds meer afneemt.