De Europese Unie moet algemene regels voor cryptovaluta opstellen en onderzoeken hoe de digitale munteenheden worden verhandeld. Dat stelt Brusselse denktank Bruegel in een rapport gericht aan Europese ministers van financiën.

De regels moeten ervoor zorgen dat risico's van de valuta worden beperkt. Ook zou de blockchaintechnologie door heldere regelgeving beter worden benut, concludeert Bruegel volgens persbureau Reuters, die het rapport woensdag heeft ingezien.

Het rapport wordt aan de ministers aangeboden in Wenen, waar ze aankomende vrijdag en zaterdag bijeenkomen.

De regelgeving moet zich volgens de denktank richten op uitwisseling van crypto's, en op zogeheten 'Initial Coin Offerings' (ICO's).

Bij ICO's wordt voor bijvoorbeeld een bedrijf geld opgehaald door cryptogeld uit te geven als aandelen, die 'tokens' genoemd worden. De Autoriteit Financiële Markten gaf eerder al aan dat deze zeer riskant zijn, en zelfs in 80 procent van de gevallen verkeerd uitpakken.

EU hield zich lang afzijdig

De EU hield zich tot nu toe nog niet bezig met regels voor cryptocurrency, omdat de sector relatief klein is. Bitcoin, de populairste munt, zou maar weinig worden geruild voor euro's.

De bezorgdheid van de EU nam toch toe vanwege de grote waardewisselingen van de munten en de frauderisico's die aan de digitale valuta kleven.

De koers van de bitcoin daalde vandaag opnieuw flink ten opzichte van de Amerikaanse dollar, met ruim 4,5 procent. Dit jaar daalde de munteenheid al met al zo'n 60 procent in waarde na in december 2017 juist gigantisch te hebben gepiekt.

Hoe veilig is een Bitcoin nou echt?
108
Hoe veilig is een Bitcoin nou echt?