De Japanse financiële toezichthouder heeft zeven cryptobeurzen op de vingers getikt in een poging om consumenten te beschermen tegen de soms risicovolle handel in cryptomunten. Twee beurzen moeten tijdelijk de deuren sluiten.

Volgens Financial Services Agency (FSA) zijn de interne controlesystemen bij de beurzen niet in orde. Zo waren er verbeteringen nodig op het gebied van risicomanagement en bij het voorkomen van crimineel gebruik van digitaal geld.

De maatregelen volgen op de diefstal van maar liefst 530 miljoen dollar aan digitale munten bij de Japanse cryptobeurs Coincheck. Naast Coincheck wordt ook GMO Coin gestraft. Bit Station en FSHO moeten minstens een maand dicht.

Schadevergoeding

Verder werd donderdag duidelijk dat slachtoffers van de grootscheepse roof bij Coincheck met hun schadevergoeding mogelijk beter af zijn, dan wanneer zij nu nog in bezit zouden zijn van de betreffende nem-munten.

De uiteindelijke schadevergoeding komt neer op 440 miljoen dollar, terwijl de totale waarde van de munten momenteel 262 miljoen dollar lager ligt. De 523 miljoen gestolen digitale munten waren op het moment van de diefstal ongeveer een 500 miljoen dollar waard. 

Onder druk

De kraak heeft de waarde van digitaal geld zeker geen goed gedaan. Maar ook de angst voor strengere regulering en handelsbeperkingen zetten waarden van cryptomunten de afgelopen tijd onder druk.

Coincheck heeft altijd gezegd dat de 260.000 gedupeerde handelaren hun schade vergoed krijgen. De cryptobeurs gaat vanaf volgende week slachtoffers uitbetalen.

Nog altijd is niet exact duidelijk wie de dieven waren. Naar verluidt is de Zuid-Koreaanse geheime dienst een onderzoek begonnen naar mogelijke Noord-Koreaanse betrokkenheid bij de diefstal.