De Franse financiële toezichthouder gaat strenger optreden bij de handel in financiële producten gerelateerd aan cryptomunten.

Die handel zal formeel gaan vallen onder derivaten, wat betekent dat die aan EU-regels moet voldoen wat betreft goedkeuring en rapportage. Ook mag online geen reclame meer worden gemaakt voor dergelijke producten.

Het gaat om complexe financiële producten waarmee beleggers kunnen speculeren op prijsbewegingen van cryptomunten zoals de bitcoin, zonder die daadwerkelijk te bezitten.

Volgens toezichthouder Autorité des Marchés Financiers (AMF) gaat het juridisch gezien om derivaten die dus vallen onder de Europese MiFID II-regels. Online platforms die deze producten aanbieden, zullen nu goedkeuring moeten aanvragen en zich aan de financiële regels houden.

Zorgen

In Europa groeien de zorgen rond producten voor het speculeren op koersbewegingen van digitale valuta's. Er is bezorgdheid vanwege de koersschommelingen en het risico op grote verliezen.

De Europese autoriteit voor de effectenmarkten ESMA onderzoekt momenteel of er een totaalverbod op dergelijke producten moet komen.

Koersen

De koersen van de meeste cryptomunten gaan momenteel weer omlaag. De bitcoin was eerder deze week nog bezig aan een voorzichtige opleving.

De munt was woensdag ook even weer bijna 12.000 dollar waard, donderdag zakte de koers echter tot onder de 10.000 dollar.

Begin februari bedroeg de waarde van de bitcoin nog iets meer dan 6.200 dollar. Dat betekende een voorlopig dieptepunt ten opzichte van de piek in december. Toen werd voor 1 bitcoin nog zo'n 20.000 dollar neergeteld.