Het aantal Nederlanders dat cryptomunten zoals de bitcoin bezit, is het afgelopen halfjaar fors toegenomen. Volgens onderzoeksbureau Kantar TNS ging het in augustus nog om 135.000 huishoudens, nu om zo'n 490.000

Een en ander zou neerkomen op een totaal van zo'n 580.000 cryptobeleggers, aangezien in sommige huishoudens meerdere personen over cryptomunten beschikken.

Kantar TNS, voorheen TNS NIPO, baseert zich op een in januari uitgevoerde peiling onder ruim 44.000 huishoudens.

De bitcoin is sinds de piek in december van 20.000 dollar flink in waarde gedaald. De koers schommelt nu rond 8.000 dollar.

De Nederlanders zijn volgens de peiling wel tamelijk voorzichtig en investeren veelal lage bedragen in cryptovaluta's. Slechts een op de vier stopt er meer dan 1.000 euro in. Dat neemt niet weg dat de instapbedragen groeien. Een half jaar geleden stapte slechts 15 procent voor zo'n hoog bedrag in.

Cryptobeleggers zijn over het algemeen relatief jong, blijkt uit het onderzoek. Daarmee voldoen ze niet aan het profiel van de 'klassieke' aandelenbeleggers. Dat zijn namelijk met name wat oudere mannen, aldus Kantar TNS.