De bitcoin is maandag opnieuw stevig in waarde gezakt. Afgelopen weekend krabbelde de cryptomunt weer wat op na verliezen van de voorgaande week, maar wereldwijde vrees op de aandelenmarkten lijkt nu ook overgeslagen naar de digitale munt.

Sinds vrijdag staan de aandelenmarkten onder druk door vrees voor een renteverhoging. Veel beleggers zoeken hun toevlucht in veilig geachte beleggingen, zoals goud. Tot voor kort werd de bitcoin door sommigen ook gezien als veilige toevlucht.

Verder zijn beleggers flink afgeschrikt door strengere regels, een mogelijk verbod op de handel in cryptovaluta's en aankondigingen om advertenties voor producten en diensten rondom deze munten in de ban te doen.

Ook de grote kraak bij de Japanse beurs Coincheck waarbij voor honderden miljoenen dollars aan munten verdween en geruchten over koersmanipulatie hebben voor veel onrust gezorgd.

Onder 8.000 dollar

De bitcoin daalt al weken sinds de piek in december van 20.000 dollar. Vrijdag zakte de munt volgens Coinmarketcap, dat zich baseert op de koersen van honderden bitcoinbeurzen, weer even onder de 8.000 dollar. In het weekend herstelde de munt tot rond de 9.300 dollar. Maandag was de waarde halverwege de middag ongeveer 7.600 dollar.

Door de flinke koersval van de bitcoin vorige maand is voor ruim 46 miljard dollar (zo'n 37 miljard euro) aan marktwaarde in rook opgegaan. Het gaat om het grootste maandverlies, uitgedrukt in dollars, in de nog relatief korte geschiedenis van cryptovaluta's.