De grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Bank of America en Citigroup leggen de aankoop van bitcoins en andere digitale munten via hun creditcards aan banden.

De banken willen niet meer te maken hebben met de risico's die transacties in digitale valuta's via hun creditcards met zich meebrengen.

Bank of America en Citigroup besloten vrijdag betalingen tussen creditcards en handelsplaatsen voor cryptomunten te stoppen. De maatregel geldt voor zowel particulier als zakelijk gebruik van de creditcards. 

Zaterdag volgde JPMorgan. Ook andere banken bekijken of ze aankopen van digitale valuta's met creditcards gaan stopzetten. Naast de financiële risico's bestaat er ook een kans dat criminelen misbruik maken van creditcards bij transacties rond digitale munten.

Hoe veilig is een Bitcoin nou echt?
108
Hoe veilig is een Bitcoin nou echt?

Koersfluctuatie

De koers van de bitcoin maakte vrijdag een flinke val, al veerde die later weer iets op. Sinds de piek van 20.000 dollar in december is de bitcoin sterk gedaald.

Beleggers zijn waarschijnlijk afgeschrikt door strengere regels en een mogelijk verbod op de handel in cryptovaluta's en de aankondigingen om advertenties voor producten en diensten rondom cryptomunten in de ban te doen.

Ook de grote kraak bij de Japanse beurs Coincheck waarbij voor 500 miljoen dollar aan NEM-munten is verdwenen, maakt beleggers bang.