Minister Wopke Hoekstra (Financiën) wil over een paar weken duidelijk maken of regulering of een verbod op handel in cryptomunten en afgeleide financiële producten wenselijk en mogelijk is. Daarbij zal de minister alle opties verkennen.

Wel erkent Hoekstra dat een verbod op de handel in cryptomunten, als die al gewenst is, "zeer ingewikkeld" zou kunnen worden. De bewindsman kijkt ook naar hoe landen zoals Frankrijk, Duitsland, Zweden en Japan hiermee omgaan.

Diverse partijen in de Tweede Kamer dringen aan op regulering van cryptomunten en andere, soms omstreden, financiële producten.

Volgens de bewindsman gaan ''onze gezamenlijke gedachten'' in de richting dat het wenselijk is, maar dat vraagt om een toets. Dat geldt ook voor de mogelijkheid van een verbod, zei de minister. Hij hoopt de Kamer binnen enkele weken te kunnen informeren.

Riskant

Hoekstra waarschuwde al eerder voor de bitcoin onder het motto: 'Bezint eer ge begint'. Daarbij herhaalde hij de waarschuwingen van toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) dat beleggen in de bitcoin zeer riskant is vanwege de grote koersschommelingen.

Desondanks is het aantal mensen in Nederland dat er in belegt, niet dramatisch aan het afnemen, constateert de minister.

Argusogen

Ook wereldwijd wordt de opmars van cryptovaluta's met argusogen bekeken. Veel banken en grote investeringsmaatschappijen vergelijken de waardegroei met de tulpenmanie in de zeventiende eeuw.

Uiteindelijk barstte die zeepbel en stortte de tulpenmarkt volledig in. In verschillende landen zijn al maatregelen genomen, met name tegen de uitgifte van nieuwe cryptomunten in zogeheten ICO's (initial coin offerings).

Hoorzitting

Vorige week lieten marktpartijen en toezichthouders nog tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer weten weinig te zien in een verbod op cryptomunten. Wel was er behoefte aan heldere regels.

Probleem daarbij is dat cryptomunten geen erkende betaalmiddelen zijn en dus niet onder het toezicht van De AFM en DNB vallen. Bij betere regulering zal Nederland overigens samen moeten optrekken met andere landen.

De koers van de bitcoin, de bekendste cryptomunt maar zeker niet de enige, schoot het afgelopen jaar van ongeveer 1.000 dollar naar ruim 20.000 dollar. De laatste tijd is de waarde gezakt tot rond de 11.000 dollar, iets meer dan 8.100 euro.

Hoe veilig is een Bitcoin nou echt?
108
Hoe veilig is een Bitcoin nou echt?