De bitcoin en vrijwel alle andere cryptomunten zijn maandag opnieuw flink gedaald. De digitale valuta's verloren in doorsnee tussen de 8 en 15 procent aan waarde na geruchten dat Zuid-Korea een hoge belastingaanslag voor cryptobeurzen voorbereidt.

President Thomas Jordan van de Zwitserse centrale bank riep daarnaast op tot meer regulering van digitale valuta's. Die is volgens hem nodig, omdat de cryptomunten bij een steeds groter publiek in de belangstelling staan. 

''Gelijke activiteiten moeten aan dezelfde regelgeving voldoen en bitcoin en andere cryptomunten lijken op sommige andere investeringsinstrumenten.'' Zwitserland heeft een werkgroep opgezet die naar toezicht op digitale valuta's kijkt.

Nordea

Overigens verbiedt Nordea, de grootste bank van Scandinavië, zijn ruim 31.000 medewerkers om in cryptovaluta's te handelen. Volgens persbureau Bloomberg wil de bank zo een statement maken ''tegen het ongereguleerde karakter van deze munten''.

Danske, de tweede bank van Scandinavië, ontmoedigt handel in cryptomunten, maar heeft nog niet besloten of een verbod op zijn plaats is.

Bloomberg laat een woordvoerder van de Europese Bankenfederatie aan het woord die het belang van de maatregel van Nordea onderstreept.

Dat zo'n grote bank een dergelijke stap neemt, maakt de kans groter dat ook op Europees niveau zal worden besproken hoe de sector moet omgaan met cryptovaluta's, zegt de woordvoerder.

Helft

Vorige week gingen digitale munten nog veel harder onderuit. Sinds de bekendste cryptomunt bitcoin in december bijna 20.000 dollar waard werd, verloor die munt ongeveer de helft van zijn waarde.

De koers schommelde sindsdien tot de recentste dip rond de 11.000 dollar.

Hoe veilig is een Bitcoin nou echt?
108
Hoe veilig is een Bitcoin nou echt?