De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire wil dat er strenger toezicht komt op de bitcoin en andere cryptomunten. Dat moet crimineel gebruik van het betaalmiddel tegengaan.

Le Maire zei dat tijdens een nieuwjaarstoespraak, waarin hij het economische beleid van de vorig jaar aangetreden Franse regering uiteenzette. Voorkomen moet volgens hem worden dat cryptomunten worden gebruikt om bijvoorbeeld de belasting te ontduiken of terrorisme te financieren.  

De bewindsman zegt dat hij vooraanstaande Franse economen al aan het werk heeft gezet om regels op te stellen die speculatie en manipulatie met de bitcoin moeten voorkomen. Hoe die regels er precies uit moeten gaan zien, bleef onduidelijk.

Le Maire zei verder dat de Franse regering geen middel zal schuwen in de strijd tegen het gebruik van belastingparadijzen door multinationals. Hij vindt ook dat Europa een agressievere koers moet varen in de concurrentie met de VS en China.

De Franse minister drong daarnaast aan op haast bij het doorvoeren van nieuwe belastingregels en hervormingen van de financiële sector in de eurozone.