De Zuid-Koreaanse minister van Justitie zegt dat zijn regering werkt aan een wet om de handel in virtuele munten als de bitcoin in de ban te doen. Maar donderdagavond zei de minister van Financiën dat dit niet het geval is.

De Zuid-Koreaanse regering werkt slechts aan een wet om bepaalde beurzen te sluiten waar virtuele munten zoals de bitcoin worden verhandeld. 

De opmerking van de minister van Justitie zorgde donderdag voor grote onrust op handelsplatformen en de koers van de bitcoin zakte flink in.

Zorgen

Volgens de minister van Justitie Park Sang-ki leven er in Seoul grote zorgen over de sterke opmars van virtuele munten. De bitcoin, verreweg de bekendste van deze valuta's, is afgelopen jaar flink in waarde gestegen.

"Er zijn grote zorgen over virtuele valuta's en het ministerie van Justitie bereidt feitelijk een wet voor om de handel in cryptovaluta's op beurzen te verbieden", aldus Park. Meerdere gerenommeerde economen en beleidsmakers hebben al gewaarschuwd voor een zeepbel.

Beurzen sluiten

De Zuid-Koreaanse minister van Strategie en Financiën, stelde donderdagavond echter dat hij het niet eens is met de "premature verklaring" van de minister van Justitie. Tegenover lokale journalisten zei hij dat via de media voor het eerst te hebben gehoord over het verbod. 

De minister is ook een van de leden van de taakgroep voor cryptovaluta's. De groep is het niet eens met het voorstel van de minister van Justitie. "We delen het pleidooi van het ministerie van Justitie voor een potentiële ban op de handel in cryptovaluta's niet", aldus de minister van Financiën.

Beweeglijk

De koers van de bitcoin is uitermate beweeglijk. Woensdag was de bitcoin nog bijna 15.000 dollar waard. Door de opmerkingen van Park kelderde die tot zo'n 13.000 dollar, om later weer enigszins te stabiliseren rond de 13.500 dollar.

Overigens is de bitcoin in Zuid-Korea wel een verhaal apart. In dat land wordt zo veel gegokt met de virtuele munt dat er ook meer geld voor wordt neergeteld, nu omgerekend zo'n 17.000 dollar.

Dat extraatje boven op de koers van de internationale handelsplatformen wordt ook wel 'kimchi premium' genoemd.

Hoe veilig is een Bitcoin nou echt?
108
Hoe veilig is een Bitcoin nou echt?