Steeds meer websites verspreiden een nieuwe vorm van malware, waarbij de computers van bezoekers worden gebruikt om cryptovaluta zoals bitcoin te 'minen'.

Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Symantec

Bij 'mining' wordt de processorkracht van een computer ingezet om nieuwe cryptovaluta zoals bitcoin te genereren. Dat proces duurt steeds langer naarmate er meer munten ontdekt zijn.

Bij mining-malware wordt de processorkracht van andermans computer ingezet om op zoek te gaan naar nieuwe cryptovaluta. Deze digitale munten komen vervolgens in handen van de aanvaller. Bij een websitevariant wordt de malware geladen zodra een slachtoffer de site bezoekt.
 

Hoe veilig is een Bitcoin nou echt?
108
Hoe veilig is een Bitcoin nou echt?

Monero

Miningsoftware op websites zou vooral worden ingezet om Monero te verzamelen, omdat het vinden hiervan relatief weinig processorkracht vereist. Naarmate deze munt meer waard werd, steeg ook de verspreiding van mining-malware.

Ook het aantal apps dat in de achtergrond munten zoekt zou zijn gestegen. In 2016 waren er 26 apps die naar cryptovaluta probeerden te minen, maar in 2017 waren dat er 35.