Rusland is van plan om zijn eigen cryptovaluta te introduceren. Onlangs blokkeerde het land nog websites die gevestigde cryptovaluta als bitcoin verhandelen.

Nikolai Nikiforov, de Russische minister van Communicatie en Massamedia, is volgens de staatsomroep Zvezda van plan om de 'cryptoroebel' te introduceren.

"Als wij het niet doen, dan doen onze buren in de Euraziatische Economische Gemeenschap het binnen twee maanden", zei Nikiforov volgens de omroep.

Rusland blokkeerde onlangs verschillende bitcoin-sites, omdat bestaande cryptovaluta volgens Rusland te gevaarlijke investeringsmiddelen zijn voor burgers. 

De eigen valuta zal dan ook strenger worden gereguleerd door de Russische autoriteiten. Het unieke aan traditionele cryptovaluta is juist dat er geen centrale autoriteit is die ze beheert.

Hoe veilig is een Bitcoin nou echt?
108
Hoe veilig is een Bitcoin nou echt?

Mining

De meeste cryptovaluta worden vervaardigd door een proces dat 'mining' heet. De nieuwe munten die zo kunnen worden gevonden zijn een beloning voor het draaien van software die alle transacties bijhoudt. De cryptoroebel zal vermoedelijk echter worden uitgegeven door een centrale instantie, net als traditionele valuta.

Ook wil Rusland het witwassen van geld met cryptoroebels voorkomen, door een belasting te introduceren. Wie niet kan uitleggen waar zijn cryptoroebels vandaan komen, moet 13 procent belasting betalen bij het uitwisselen naar reguliere roebels.

Het is onduidelijk op welke termijn Rusland de nieuwe valuta wil introduceren. Ook in Nederland wordt geëxperimenteerd met cryptovaluta: De Nederlandsche Bank zei vorig jaar te werken aan een eigen bitcoin-variant. Die was echter alleen bedoeld om de technologie te bestuderen, niet om grootschalig te introduceren.