Zes mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij het omkoopschandaal bij de FIFA, zijn door Interpol op de zogenoemde rode lijst geplaatst.

Dat meldt de internationale politieorganisatie woensdag in een verklaring. Interpol wijst landen erop dat er een arrestatiebevel loopt tegen verdachten in een bepaald land. De organisatie doet dit naar eigen zeggen op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten.

Het gaat om twee mannen met directe banden met de FIFA: voormalig vicevoorzitter Jack Warner uit Trinidad en Tobago en de Paraguayaan Nicolas Leoz, een voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA.

De andere vier zijn Alejandro Burzaco en de broers Hugo en Mariano Jinkis uit Argentinië en de Braziliaanse tv-directeur Jose Margulies. De eerste drie sportmarketeers worden beschuldigd van het betalen van meer dan 100 miljoen dollar aan steekpenningen voor het verkrijgen van tv-rechten van voetbaltoernooien.

Deze zes namen maken deel uit van de veertien verdachten die de FBI vorige week bekendmaakte na een onderzoek van vier jaar naar misstanden binnen de wereldvoetbalbond. Afgelopen woensdag werden zeven van die verdachten al opgepakt in Zürich.

Blatter

Interpol kan landen niet verplichten om mensen op te pakken. Bovendien is er geen internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen het zestal. De organisatie kan landen wel helpen om de verdachten te lokaliseren en op te pakken, als lidstaten daartoe overgaan.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter kondigde dinsdag zijn aftreden aan naar aanleiding van de crisis waarin de bond de afgelopen week terecht is gekomen.

Video: Blatter stapt op als voorzitter FIFA

Volgens Amerikaanse media doet de FBI ook onderzoek naar Blatter, maar de 79-jarige Zwitser is officieel nog niet als verdachte aangemerkt.