De crisis bij de FIFA duurt voort. De op maandag 21 december uitgesproken schorsingen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-baas Michel Platini is de volgende stap in een al tijden durende soap.

Een overzicht van alle ontwikkelingen rond de twee voorzittersverkiezingen bij de wereldvoetbalbond:

2014

10 juni 2014: Kort voor de aftrap van het WK eist KNVB-voorzitter Michael van Praag in São Paulo openlijk het vertrek van Blatter.

11 juni: Blatter benadrukt dat hij zich 'gewoon' herkiesbaar stelt. "Mijn missie is nog niet voorbij'', aldus de Zwitser, die diep geraakt is door de kritiek. "Zoiets respectloos heb ik nog nooit meegemaakt.''

2015

6 januari: De Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein is na Blatter en Jérôme Champagne, die zich een jaar eerder al aanmeldde, de derde die zich verkiesbaar stelt.

15 januari: De Franse oud-voetballer David Ginola mengt zich ook in de verkiezingsstrijd.

26 januari: Van Praag stelt zich onverwachts kandidaat. "Ik heb tijden gehoopt dat er een geloofwaardige tegenkandidaat zou komen, maar dat is simpelweg niet gebeurd. Dan moet je het niet alleen bij woorden laten, maar ook daadkracht tonen en verantwoordelijkheid nemen.''

28 januari: De Portugese oud-topvoetballer Luis Figo meldt zich eveneens in de race.

30 januari: Ginola heeft niet genoeg steun en meldt zich af, een paar dagen later gevolgd door landgenoot Champagne.

3 maart: De Zuid-Amerikaanse landen scharen zich achter Blatter.

7 april: De Afrikaanse federatie herhaalt volledig achter Blatter te staan.

24 april: Suriname spreekt zich als eerste en enige land openlijk uit voor Van Praag.

30 april: De Aziatische federatie schaart zich openlijk achter Blatter.

De loopbaan van Blatter bij de FIFA

De FIFA-verkiezingen van februari 2016 markeerden na bijna achttien jaar het definitieve einde van Sepp Blatter als voorzitter van de wereldvoetbalbond. © ANP
Sepp Blatter werkte sinds de jaren zeventig bij de FIFA. © ANP
Jarenlang fungeerde Blatter als secretaris-generaal bij de FIFA. © ANP
In 1998 versloeg hij verrassend de Zweed Johansson bij de verkiezingen en volgde hij de Braziliaan Havelange op als voorzitter. © ANP
Tijdens zijn eerste jaren baarde Blatter opzien met voorstellen als het afschaffen van de sliding. © ANP
In 2000 met Franz Beckenbauer, bij de toekenning van het WK 2006 aan Duitsland. © ANP
Blatter werd in 2002 herkozen; zijn opponent Hayatou was kansloos. © ANP
Blatter omringt zich graag met de groten der aarde, zoals hier in 2003 met Nelson Mandela. © ANP
In 2004 maakte Blatter bekend dat Zuid-Afrika in 2010 het WK mag organiseren. © ANP
Blatter bezocht in 2006 het Voetballer van het Jaar-gala in Nederland. © ANP
Blatter op verkenning in Zuid-Afrika. © ANP
In 2007, met enkele hooggeplaatste leden van de Aziatische confederatie. © ANP
Een vrolijke Blatter tijdens een persconferentie in Zuid-Afrika in 2009. © ANP
In 2010, bij de controversiële toewijzing van de WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022). © ANP
Blatter werd in 2011 opnieuw herkozen, er was geen tegenkandidaat. © ANP
De laatste jaren wordt Blatter steeds vaker in het nauw gebracht door verhalen over corruptie. © ANP
Een dubieuze betaling aan Platini deed Blatter alsnog de das om. © ANP

11 mei: Van Praag, Figo en Bin Al-Hussein overleggen in het geheim over hun strategie en kansen.

21 mei: Van Praag en Figo trekken hun kandidatuur in. De Amsterdammer schaart zich achter Bin Al-Hussein, die een deel van zijn plannen overneemt.

27 mei: Twee dagen voor het congres worden zeven FIFA-kopstukken in Zürich opgepakt op verdenking van omkoping en corruptie. Zij behoren tot de veertien mannen die zijn aangeklaagd door de Amerikaanse justitie. Blatter blijft buiten schot.

29 mei: Blatter wordt herkozen als voorzitter. Zijn enige overgebleven uitdager prins Ali trekt zich na de eerste stemronde, waarin Blatter 133 stemmen kreeg, terug uit de strijd.

2 juni: Blatter kondigt alsnog zijn vertrek aan. "Ik voel niet de steun van de voetbalwereld. De FIFA heeft een grote opknapbeurt nodig.''

3 juni: De FBI neemt de omstreden toewijzing van het WK voetbal aan Rusland (2018) en Qatar (2022) mee in het onderzoek naar corruptie binnen de FIFA.

30 juni: Van Praag zal zich niet opnieuw verkiesbaar stellen, zegt de Nederlander.

20 juli: de FIFA maakt bekend dat de verkiezing voor de nieuwe voorzitter op 26 februari in Zürich zal plaatsvinden

29 juli: Michel Platini, de Franse voorzitter van de UEFA, stelt zich verkiesbaar als president voor de FIFA. Hij is de eerste kandidaat die zich officieel heeft gemeld.

17 september: Secretaris-generaal Jérôme Valcke, de rechterhand van Blatter bij de FIFA, wordt op non-actief gezet vanwege mogelijke corruptie. Markus Kattner, voorzitter van de financiële commissie, neemt zijn taken voorlopig over.

25 september: Het Zwitserse OM is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen Blatter. Hij wordt verdacht van fraude en bestuurlijke misstanden. Platini raakt ook ernstig in opspraak. Hij zou 1,8 miljoen euro van Blatter hebben ontvangen.

8 oktober: De ethische commissie schorst Blatter en Platini voor negentig dagen vanwege de dubieuze betaling van twee miljoen euro van de Zwitser aan de Fransman. Volgens Blatter, die weigert af te treden, was er niets mis met de betaling uit 2011 en ging het om een "herenakkoord".

16 oktober: De Engelse voetbalbond FA trekt de steun voor Platini bij de voorzittersverkiezingen bij de FIFA voorlopig in.

26 oktober: Gianni Infantino, de secretaris-generaal van de UEFA, mengt zich in de strijd om het FIFA-voorzitterschap. Hij lijkt het alternatief van de UEFA als Platini vanwege zijn schorsing niet mag deelnemen.

12 november: Het wordt duidelijk dat de geschorste Platini mag niet deelnemen aan de verkiezingen. De kandidaturen van de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, de Fransman Jerôme Champagne, de Zwitser Gianni Infantino, de Bahreinse sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale worden wel goedgekeurd.

13 november: De ethische commissie legt de prominente bestuurder Angel Maria Villar een boete van 23.000 euro opgelegd. Tevens krijgt de 65-jarige Spanjaard een officiële waarschuwing. Villar hield zich volgens de onderzoekskamer van de ethische commissie rond de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 niet aan de regels voor bestuurders. In de dagen diel volgen worden meer FIFA-officials gestraft.

18 november: De beroepscommissie van de FIFA verwerpt het beroep van Blatter en Platini tegen hun schorsing van negentig dagen.

20 november: Het grote zuiveringsplan van de FIFA is klaar. De hervormingscommissie onder leiding van de Fransman François Carrard kondigt aan dat het het rapport met aanbevelingen op 2 en 3 december zal aanbieden en toelichten aan het dagelijks bestuur van de bond.

23 november: Blatter zegt dat hij begin november ontsnapt is aan de dood. De geschorste voorzitter belandde in het ziekenhuis vanwege een kleine zenuwinzinking, als gevolg van alle perikelen van de laatste maanden. "De druk op mij was enorm. Op een gegeven moment zegt het lichaam: stop. Genoeg is genoeg'', vertelt Blatter.

27 november: De tien leden van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie CONMEBOL zeggen op 26 februari tijdens de verkiezingen voor het voorzitterschap te stemmen op Infantino.

1 december: De KNVB laat weten dat het begin februari beslist welke kandidaat de bond gaat steunen bij de verkiezingen.

3 december: De Zwitserse politie arresteert in Zürich opnieuw twee FIFA-officials vanwege corruptie. De twee arrestanten zijn Juan Angel Napout, de Paraguyaanse voorzitter van de Zuid-Amerikaanse bond CONMEBOL, en de Hondurees Alfredo Hawit, interim voorzitter van de Midden-Amerikaanse bond CONCACAF. Beiden zijn ook vicevoorzitter van het FIFA-bestuur. Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte later op de avond bekend dat het zestien officials aanklaagt voor het aannemen van steekpenningen van in totaal 200 miljoen dollar.

11 december: Platini gaat tevergeefs tegen zijn schorsing in beroep bij het CAS. Het hoogste internationale sporttribunaal handhaaft zijn voorlopige straf.

21 december: Blatter en Platini worden door de ethische commissie van de FIFA voor acht jaar uit de voetballerij verbannen.

2016

9 januari: Blatter en Platini zijn volledig bijgepraat over de straf die hen is opgelegd door de ethische commissie van de FIFA. Laatstgenoemde laat bij monde van zijn advocaat gelijk weten dat hij naar de kamer van beroep van de wereldvoetbalbond stapt.

10 januari: Ook Blatter vecht zijn straf aan en stapt naar de kamer van beroep van de FIFA. Als dat niet helpt, stapt de gewezen voorzitter van de wereldvoetbalbond naar het sporttribunaal CAS of de Zwitserse rechtbank.

13 januari: De FIFA ontslaat zijn secretaris-generaal Jérôme Valcke. De al voorlopig geschorste Fransman hangt een schorsing van negen jaar boven het hoofd voor onder meer betrokkenheid bij illegale handel in kaartjes voor het WK van 2014.

15 februari: De KNVB maakt bekend dat het Gianni Infantino zal steunen bij de FIFA-verkiezingen.

26 februari: De Zwitser Gianni Infantino wordt benoemd als nieuwe voorzitter van de FIFA.

16 maart: De FIFA maakt bekend dat de WK's van 1998 en 2010 in respectievelijk Frankrijk en Zuid-Afrika zijn binnengehaald met smeergeld. De wereldvoetbalbond eist tientallen miljoenen euro's schadevergoeding van de verdachten.