De Europese voetbalbond UEFA gaat de voorzittersverkiezing van de internationale bond FIFA vrijdag in Zwitserland niet boycotten.

Dat heeft de UEFA donderdag laten weten.

De voetbalbond liet woensdag nog blijken te hopen dat het congres wordt opgeschort, vanwege de arrestaties van meerdere FIFA-functionarissen woensdag. 

Er komt geen boycot en ook geen uitstel, vertelde KNVB-directeur Bert van Oostveen donderdag na afloop van beraad met de leiders van de 53 Europese voetbalbonden. 

Naar verwachting wordt de omstreden huidige FIFA-voorzitter Sepp Blatter vrijdag herkozen door het congres waar de 209 landen van de wereldvoetbalbond aanwezig zijn. Hij en prins Ali Bin-Al Hussein uit Jordanië gaan de strijd met elkaar aan om het voorzitterschap. Afgelopen week trokken Michael van Praag en Luis Figo zich terug als kandidaten.

'Te laat om op te stappen'

UEFA-voorzitter Michel Platini zei op een persconferentie dat hij Blatter donderdagochtend 'als vriend' heeft gevraagd om op te stappen. Die liet echter weten dat het "te laat was om op te stappen, zo kort voor de verkiezingen". 

Blatter zei donderdag dat het vertrouwen in de FIFA is beschadigd en hersteld moet worden.

Video: Platini wil dat Blatter vertrekt

Geschokt

"Hij was geschokt dat ik het hem vroeg", zei een vrolijke maar duidelijke Platini op de persconferentie van de UEFA donderdag.

"Ik ken zijn strategie. Blatter gaat vrijdag een goed praatje houden om iedereen te overtuigen op hem te stemmen, om vervolgens te wijzen op het feit dat hij democratisch is verkozen. Maar hij heeft al verloren en de FIFA heeft verloren. We kunnen zo niet doorgaan. Er zijn te veel schandalen geweest. Genoeg is genoeg."

Platini zei goede hoop te hebben dat veel Europese landen vrijdag op Ali Bin-Al Hussein gaan stemmen. "Als ik tenminste iedereen die dat heeft toegezegd kan vertrouwen", voegde Fransman met een knipoog toe. "Maar we komen in Europa een heel eind, wat betreft de stemmen."

Mocht Blatter vrijdag weer tot voorzitter worden herkozen, sluit Platini niet uit dat de UEFA zich terugtrekt uit de FIFA. Ook de deelname van Europese landen aan door de FIFA georganiseerde toernooien staat dan ter discussie, al liggen deze keuzes vooral bij de nationale bonden, zo benadrukte Platini. Een besluit hierover zou tijdens de Champions League-finale op 6 juni in Berlijn moeten worden genomen.

Breed draagvlak

Ook Van Oostveen sprak zijn steun uit voor Al Hussein: "Prins Ali heeft zijn zegje gedaan tijdens de bijeenkomst en ik heb het gevoel dat er een breed draagvlak voor hem was. Daarom hebben we ook besloten Michael van Praag terug te trekken als uitdager van Blatter."

"Prins Ali geniet buiten Europa veel meer steun. Zo simpel ligt dat nu eenmaal. Ook de meeste Europese landen staan achter hem. Ik weet alleen van Rusland dat ze er anders over denken. Daar ligt alles politiek gevoeliger."

Ook Van Praag roept op om op Al Hussein te stemmen. "Mijn programma kwam op veel punten overeen met het programma van prins Ali. Ik heb het idee dat Europa erg eensgezind gaat stemmen."

Van Oostveen bevestigde dat er opnieuw is gesproken om een tegenhanger van de FIFA op te richten. ''Daar hebben we het wel eens vaker over gehad met zijn allen'', vertelde hij. ''Dat blijft een mogelijkheid. Maar laten we hopen dat dit niet nodig is en Prins Ali vrijdag de verkiezingen wint.''

VN

De Verenigde Naties (VN) zegt de banden met de FIFA vanwege de geluiden van corruptie te heroverwegen. Dat meldt het persbureau AFP donderdag. 

Concacaf, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben, heeft donderdag de 50-jarige Jeffrey Webb ontslagen. Webb is de hoogste FIFA-functionaris onder de verdachten. De bankier is sinds 2012 het hoofd van Concacaf, een van de acht vicepresidenten van FIFA en lid van het invloedrijke uitvoerend comité. 

Veertien verdachten

De Amerikaanse justitie klaagde woensdag veertien verdachten aan in het grote omkoopschandaal rond de FIFA. Negen van hen zouden lid zijn van de wereldvoetbalbond.

De functionarissen zouden zich voor ruim 150 miljoen dollar, zo'n 145 miljoen euro, hebben verrijkt. Tegelijkertijd maakte de Zwitserse justitie een strafrechtelijk onderzoek bekend naar de toewijzing van de WK's van 2018 (in Rusland) en 2022 (in Qatar).

Zeven verdachten zijn woensdag in Zürich gearresteerd. De Verenigde Staten hebben verzocht om hun uitlevering. De Zwitserse Blatter, al sinds 1998 voorzitter van de FIFA, behoort op dit moment niet tot de verdachten. Hij genoot tot de arrestaties van woensdag de steun van vijf van de zes confederaties van de FIFA.