Een dag voor het begin van het FIFA-congres in Zürich werden woensdag zeven functionarissen gearresteerd voor corruptie. In totaal heeft het Amerikaanse onderzoek veertien verdachten opgeleverd. Een overzicht.

FIFA-functionarissen

Jeffrey Webb (Kaaimaneilanden): De 50-jarige Webb is de hoogste FIFA-functionaris onder de verdachten. Hij is een van de acht vicepresidenten van de bond en lid van het invloedrijke uitvoerend comité. Bovendien is de bankier sinds 2012 het hoofd van de Concacaf, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben én fungeert Webb binnen het dagelijks bestuur van de FIFA als hoofd van de taakgroep die discriminatie in het voetbal moet bestrijden.

Jack Warner (Trinidad & Tobago): De 72-jarige Warner is een voormalig vicevoorzitter van de FIFA. Hij vertrok in 2011, toen zijn naam viel in een ander schandaal en hij geschorst werd. Warner was tot dat moment voorzitter van de Concacaf en een belangrijke vertrouweling van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De Britse krant The Telegraph meldde bovendien in 2014 dat Warner en zijn familie miljoenen kregen van een bedrijf uit Qatar, kort nadat dat land het WK van 2022 had toebedeeld gekregen.

Eugenio Figueredo (Uruguay/VS): De 83-jarige Figueredo is net als Webb vicevoorzitter en lid van het uitvoerend comité van de FIFA. In het verleden was hij voorzitter van de Uruguayaanse voetbalbond en van de Conmebol, de Zuid-Amerikaanse bond.

Eduardo Li (Costa Rica): De 56-jarige Li is de voorzitter van de nationale voetbalbond van Costa Rica. Hij is recent verkozen tot het uitvoerend comité van de FIFA en zou vanaf vrijdag zitting gaan nemen in dat orgaan. Li is al lid van het uitvoerend comité van de Concacaf.

Julio Rocha (Nicaragua): De 64-jarige Rocha was tussen 1986 en 2012 voorzitter van de voetbalbond van Nicaragua en in het verleden ook preses van de bond van Midden-Amerika (UNCAF). Op dit moment is hij een van de twaalf FIFA-leden die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de sport in zijn regio.

Costas Takkas (Groot-Brittannië): De 58-jarige Takkas woont op de Kaaimaneilanden en was daar lang secretaris-generaal van de nationale voetbalbond. Op dit moment is 'Michael' een belangrijke functionaris bij de Concacaf.

Rafael Esquivel (Venezuela): De 68-jarige Esquivel is sinds 1988 voorzitter van de Venezolaanse voetbalbond. Hij is ook lid van het uitvoerend comité van de Conmebol.

Nicolás Leoz (Paraguay): De 86-jarige Leoz was tussen 1986 en 2013 voorzitter van de Conmebol en lid van het uitvoerend comité van de FIFA. In 2013 trad hij af vanwege gezondheidsredenen. Leoz werd in 2008 beschuldigd van het aannemen van steekpenningen, maar heeft altijd ontkend.

José Maria Marin (Brazilië): De 83-jarige Marin was tussen maart 2012 en april van dit jaar voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond. De oud-voetballer is lid van het FIFA-comité dat het voetbaltoernooi op de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro organiseert.

Sportmarketeers

Alejandro Burzaco (Argentinië): De 50-jarige Burzaco is een topbestuurder bij Torneos y Competencias, een invloedrijk sportmarketingbureau in Argentinië, dat onder meer de tv-rechten beheert van de WK-kwalificatiewedstrijden van de Conmebol.

Aaron Davidson (VS): De 44-jarige Davidson is de President van Traffic Sports, een groot sportmarketingbureau in Amerika. Het bedrijf beheert onder meer de televisierechten van de WK-kwalificatiewedstrijden van de Concacaf.

Hugo en Mariano Jinkis (Argentinië): Hugo (70) en Mariano (40) Jinkis zijn de topbestuurders van Full Play Group, een Argentijns sportmarketingbureau dat onder meer de tv-rechten van de Copa America, het Zuid-Amerikaans kampioenschap, beheert.

José Margulies (Brazilië): De 75-jarige Margulies, die ook bekend is onder de naam José Lazaro, is de topbestuurder bij Valente en Somerton. Hij zou als tussenpersoon bemiddeld hebben voor illegale betalingen tussen sportmarketingbureaus en voetbalofficials.