
Eerste zorgmedewerker wint rechtszaak om financiële gevolgen door corona
De vrouw heeft overtuigend aangetoond dat ze het coronavirus in maart 2020 tijdens haar werk opliep, zo oordeelde de rechter afgelopen december. Deze week werd die uitspraak definitief. De Zuid-Hollandse zorginstelling ging niet in hoger beroep, meldt haar advocaat Edwin Bosch aan Zorgvisie, een vakblad over de gezondheidszorg.
Het verpleeghuis gaf de vrouw en haar collega's geen toestemming om een mondneuskapje te dragen, ondanks dat er bewoners waren met coronaklachten. Volgens de leiding zouden de beschermmiddelen griezelig zijn voor de bewoners. Ook zouden er niet genoeg mondneuskapjes zijn geweest.
De verpleegkundige kan nog steeds niet volledig werken, omdat ze lijdt aan postcovidklachten. Omdat het meer dan twee jaar geleden is dat de vrouw zich ziek meldde, is ze nu gekort op haar uitkering. De rechter besloot dat haar werkgever haar gemiste inkomen en extra ziektekosten moet vergoeden.
Schadeclaim kan flink oplopen
De vrouw bereidt ook nog een schadeclaim voor. Volgens advocaat Bosch kan het nog wel een jaar duren voordat is vastgesteld hoe hoog die claim moet worden. Hij zegt wel dat de hoogte van het bedrag flink kan oplopen. Volgens Zorgvisie tot enkele honderdduizenden euro's.
Bosch heeft van collega's gehoord dat meer zorgmedewerkers een aansprakelijkstelling van hun baas overwegen wegens een coronabesmetting, maar gemakkelijk zal dat niet worden. Ze moeten echt kunnen bewijzen dat ze het virus in de werksituatie hebben opgelopen en dat de werkgever het had kunnen voorkomen.
Aan het begin van de coronapandemie waren medische mondkapjes in de zorg erg schaars. Dat kwam vooral door de plotselinge wereldwijd gestegen vraag naar de beschermmiddelen. Het duurde enkele maanden voordat het mondkapjestekort was opgelost.
NUjij: Uitgelichte reacties