
Kabinet komt toch zelf met financiële regeling voor zorgpersoneel met long covid
De Tweede Kamer dringt al langer aan op zo'n compensatie. Daarmee wil de Kamer zorgmedewerkers helpen die tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 ziek zijn geworden en daar nog steeds veel last van hebben.
Helder wilde eigenlijk dat de vakbonden en de werkgevers het zelf zouden regelen. De Raad van State zegt namelijk dat de werkgever of opdrachtgever officieel als eerste aansprakelijk is voor schade die is ontstaan als gevolg van een tijdens werk opgelopen ziekte. Maar dat is in veel gevallen complex, nuanceert de minister. Daarnaast was het de overheid die tijdens de coronapandemie een dringend beroep deed op zorgmedewerkers.
De werkgevers in de gezondheidszorg hebben eerder laten weten dat ze niet kunnen en willen meewerken aan een financiële regeling. Ze zeggen dat een regeling vanuit de overheid beter is, juist door de bijzondere omstandigheden. Het kabinet voelt ook een "morele verplichting" om deze groep extra te steunen, schrijft Helder.
Wat Helder betreft komen mensen alleen voor compensatie in aanmerking als zij in de periode maart tot en met juni 2020 "veelvuldig en intensief" zorg aan coronapatiënten hebben verleend in een ziekenhuis, een verpleeg- of verzorgingshuis. Ook moet een arts hebben vastgesteld dat zij al meer dan twee jaar coronagerelateerde klachten hebben.
Vakbonden spanden al kort geding aan
De vakbonden legden de verantwoordelijkheid al eerder bij het kabinet. FNV en CNV eisen in een onlangs aangekondigd kort geding tegen de minister een voorschot van een kleine 23.000 euro voor alle zorgmedewerkers die hun werk zijn kwijtgeraakt door hun coronabesmetting. Het gaat volgens de bonden om ongeveer duizend mensen.
Helder laat weten dat ze de regeling waar ze nu aan gaat werken "los ziet van deze juridische procedure". Wel erkent de minister dat ze mogelijk rekening zal moeten houden met de uitkomst van deze zaak.
De regeling wordt nu voorbereid. Daardoor is ook nog niet duidelijk hoe die er precies uit gaat zien. Ook is nog niet bekend wanneer de regeling klaar is. Maar Helder benadrukt dat ze "geen kostbare tijd" verloren wil laten gaan. "Ook ik zie namelijk dat deze groep al lange tijd wacht op duidelijkheid."
NUjij: Uitgelichte reacties