China blijft vasthouden aan het strenge coronabeleid. In de haven Xiamen van het zuidoostelijke district Jimei worden zelfs vissen getest op het virus. Mensen dachten eerst dat het een grap was, maar een gezondheidsfunctionaris bevestigde vrijdag dat het echt gebeurt.

Op sociale media worden veel grappen gemaakt bij beelden van ambtenaren die wattenstaafjes in de bek van gevangen vissen stoppen. Volgens de autoriteiten is dat noodzakelijk.

"Wat binnenkomt, moet getest worden. Het is een opdracht van het district", aldus de functionaris van de plaatselijke gezondheidsdienst tegen Chinese media.

Alle zeedieren die worden gevangen om als eten te dienen, moeten worden getest op corona. Naast vissen worden ook onder meer krabben en garnalen getest. De vissers zelf worden eveneens gecontroleerd.

Eerder werden in delen van China ook andere dieren getest op corona. Het ging onder andere om kippen, honden, katten en nijlpaarden.

Lockdowns en massale testrondes

Recent brak er op het zuidelijke eiland Hainan een besmettingsgolf uit. Daardoor zitten tienduizenden toeristen nog altijd vast op het eiland. De autoriteiten in Xiamen dachten hardop dat vissers mogelijk het virus naar het eiland hebben gebracht.

China hanteert al sinds de start van de pandemie een 'zero COVID-19'-beleid. Het land gaat tot het uiterste om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. Zo gingen miljoenensteden als Wuhan en Sjanghai dit jaar volledig in lockdown nadat er enkele positieve testen werden afgenomen.

In veel Chinese steden moeten de inwoners zich nog regelmatig laten testen, ook als zij geen klachten hebben.