In de afgelopen zeven dagen zijn opnieuw minder coronabesmettingen gemeld dan één week eerder. Het RIVM registreerde 11.688 positieve coronatests, 21 procent minder dan in de week ervoor. Ook zijn er opnieuw minder ziekenhuisopnames.

De cijfers van het RIVM zijn niet volledig, omdat bijvoorbeeld zelftests niet worden geregistreerd. Wel wijzen de cijfers van het instituut erop dat de korte coronagolf van de zomer afzwakt.

Zo daalt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames al wekenlang en gaan ook steeds minder mensen naar de teststraat om een mogelijke besmetting bevestigd te krijgen. Die statistiek kan zijn beïnvloed doordat veel Nederlanders momenteel op vakantie zijn in het buitenland.

Het RIVM monitort ook hoeveel verpleeghuisbewoners de afgelopen weken corona kregen. Die groep gaat doorgaans niet op vakantie en ook onder die groep neemt het aantal positieve tests af. Ten slotte registreerde het RIVM fors minder virusdeeltjes in het rioolwater.

Het aantal mensen dat met een corona-infectie in het ziekenhuis belandde, daalde van 396 naar 305. Bij ruim dertig mensen was ander medisch lijden de reden voor de opname. Het aantal ic-opnames nam iets toe, van 23 naar 26.

Het laatst bekende reproductiegetal is 0,81. Dat wil zeggen dat een groep van 100 mensen zo'n 81 anderen besmet, en het virus terrein verliest. Pas bij een R-waarde boven de 1 breidt een corona-uitbraak zich uit.