Een op de acht mensen die besmet raken met het coronavirus houdt daar langdurige covid aan over, wijst grootschalig bevolkingsonderzoek in Nederland uit. Langdurige covid houdt in dat patiënten na een besmetting maandenlang gezondheidsklachten houden, zoals pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid of spierpijn.

Het onderzoek is vrijdag gepubliceerd in het wetenschappelijke blad The Lancet en werd uitgevoerd door onder meer het UMC Groningen en het Radboudumc. De onderzoekers analyseerden de gezondheidsdata van bijna dertienduizend Nederlanders, die regelmatig vragenlijsten over hun gezondheid invulden.

Het onderzoek begon in maart 2020 toen de coronapandemie begon. De onderzoekers vergeleken de klachten die mensen na een coronabesmetting hadden met de klachten die ze hadden voordat ze besmet raakten. Ook zijn de klachten vergeleken met die van mensen die in dezelfde periode geen corona hadden.

Op die manier konden de onderzoekers rekening houden met veranderingen in klachten door andere oorzaken, legt hoofdonderzoeker Judith Rosmalen van het UMCG uit. "Bijvoorbeeld door de wisseling van seizoenen, doordat mensen nieuwe ziektes ontwikkelden, of doordat de leefomstandigheden door de pandemie en de maatregelen veranderden. Daarom zijn de data van de algemene bevolking onmisbaar."

Rosmalen wil nu de oorzaken van langdurige covid verder onderzoeken en onderzoeken in hoeverre mensen met langdurige covid nog kunnen functioneren, bijvoorbeeld op hun werk.

"We vragen ook welke zorg mensen hebben ontvangen en hoe zij deze ervaren", zegt de hoogleraar Psychosomatiek. "Met alle data worden zorgpaden ontwikkeld om patiënten de juiste zorg te bieden en de maatschappelijke kosten te berekenen, zowel door de medische kosten als door productiviteitsverlies."