De coronadrukte in de ziekenhuizen lijkt een hoogtepunt te hebben bereikt. Ziekenhuizen behandelen al een week lang iets meer dan 1.100 mensen die met het coronavirus zijn besmet. De bezetting schommelt nog wat, maar stijgt nauwelijks meer. Dit volgt op het afvlakken en daarna het dalen van het aantal positieve coronatests.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen maandag 1.124 mensen met corona in de ziekenhuizen. Dat zijn er 11 meer dan bij de laatste update afgelopen vrijdag. Vergeleken met vorige week maandag zijn er onder de streep 17 patiënten bij gekomen.

De verpleegafdelingen behandelen de meeste patiënten. Op die kamers verblijven nu 1.076 mensen met corona. Sinds het hoogtepunt afgelopen woensdag zijn daar 32 bedden vrijgekomen. Op de intensive cares liggen 48 coronapatiënten. Dat is hoger in vergelijking met de afgelopen weken, maar bij de vorige coronagolf behandelden de ic's meer dan 600 coronapatiënten.

De cijfers van het LCPS maken geen onderscheid tussen mensen die als een direct gevolg van hun coronabesmetting zijn opgenomen en mensen die door een andere oorzaak in het ziekenhuis zijn beland en toevallig besmet bleken. Het RIVM maakt dat onderscheid wel. Sinds het begin van de zomergolf stijgt het aantal mensen dat daadwerkelijk vanwege coronaklachten in het ziekenhuis terechtkomt, in vergelijking met de relatief luwe periode ervoor.

Coronapatiënten in ziekenhuizen

Bron: LCPS© Localfocus

Fors minder coronabesmettingen

Het aantal vastgestelde coronagevallen in Nederland daalt daarnaast steeds sneller. In de afgelopen week zijn 28.588 besmettingen bevestigd en geregistreerd. Dat is 30 procent minder dan in de zeven dagen ervoor. Het is de snelste daling sinds 3 mei.

De zomergolf bereikte zijn hoogste punt op 13 juli. Sindsdien daalt het gemiddelde twaalf dagen achter elkaar. Nederland is nu terug op het niveau van 22 juni.

Het RIVM krijgt alleen de uitslagen van coronatests die in de testlocaties van de GGD's zijn uitgevoerd. Zelftests worden niet meegerekend, dus het werkelijke aantal positieve tests is waarschijnlijk groter.

Hoe groot is de huidige coronagolf?
92
Hoe groot is de huidige coronagolf?