Ziekenhuizen krijgen het door de nieuwe coronagolf opnieuw steeds drukker met coronapatiënten. Vorige week belandden 437 mensen met corona in het ziekenhuis, waarvan 374 opgenomen werden vanwege de coronaklachten. Dat is de grootste instroom sinds april.

De stijging is vooral te zien op verpleegafdelingen, maar ook intensive cares krijgen het langzaam maar zeker wat drukker dan in de afgelopen maanden.

Ook op andere plekken ziet het RIVM tekenen dat daadwerkelijk meer mensen besmet zijn met corona. Zo zijn in het rioolwater meer virusdeeltjes te vinden.

De nieuwe golf is ontstaan door de opkomst van enkele nieuwe versies van de omikronvariant van het coronavirus. Die kunnen de opgebouwde afweer omzeilen.

Nieuwe subvarianten maken niet per se zieker

Mensen worden niet per se zieker van de subvarianten. Maar als er meer besmettingen zijn, betekent dit dat er ook meer mensen zijn die ziek genoeg kunnen worden om in een ziekenhuis te belanden of te overlijden.

Zeker 34.145 mensen hebben afgelopen week ontdekt dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat zijn de besmettingen die via de teststraten van de GGD aan het licht zijn gekomen.

Dit aantal zegt niet alles, omdat veel mensen zich niet meer laten testen bij de GGD. Omdat zelftests niet worden meegerekend, kan het werkelijke aantal groter zijn.

Grootste weekaantal RIVM sinds april

Het is het grootste weektotaal van het RIVM sinds 12 april, elf weken geleden. Ten opzichte van vorige week is het aantal positieve tests met 29 procent gestegen. In twee weken tijd is het aantal nieuwe gevallen meer dan verdubbeld en binnen een maand is het cijfer vijf keer zo hoog geworden.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend registreerde het RIVM 5.785 positieve coronatests. Dat is het hoogste dagcijfer sinds 12 april. In Amsterdam kwamen 333 besmettingen aan het licht, in Den Haag 159, in Utrecht 153 en in Rotterdam 144.

Opnieuw toename positieve coronatests

Ook rioolwater laat stijging verspreiding coronavirus zien

Het RIVM houdt de ontwikkeling van de pandemie ook in de gaten door het aantal virusdeeltjes in het rioolwater te meten. Het gemiddelde aantal virusdeeltjes in Nederland steeg afgelopen week opnieuw.

Het RIVM heeft ook een site, Infectieradar, waar gebruikers hun klachten en zelftests bijhouden. Ook daar is een toename te zien.

Verder is het reproductiegetal gedaald van 1,25 een week eerder naar 1,16. Dat betekent dat 100 mensen die corona hebben gemiddeld 116 anderen besmetten.

Waarom de (mogelijke) nieuwe coronagolf al in de zomer komt
119
Waarom de (mogelijke) nieuwe coronagolf al in de zomer komt