De Chinese miljoenenstad Sjanghai heeft zaterdag voor het eerst in twee maanden tijd geen nieuwe coronabesmettingen gesignaleerd. De stad met zo'n 26 miljoen inwoners zat sinds maart lange tijd in een zeer strenge lockdown. Het stadsbestuur heeft nu de overwinning op COVID-19 uitgeroepen.

Op 23 februari meldde de metropool voor het laatst dat er geen nieuwe besmettingen waren. De havenstad zag daarna het aantal besmettingen snel toenemen, wat leidde tot zeer strenge coronaregels. Zo mochten miljoenen inwoners hun huis niet uit en werden zij verplicht onderworpen aan coronatests.

Veel inwoners waren gefrustreerd door de opgelegde beperkingen. Zo werd de toegang tot voedsel en zorg veel gebrekkiger. Op sociale media werd opvallend scherpe kritiek geuit over de leefomstandigheden in de stad, die vervolgens door de autoriteiten werd gecensureerd.

De sluiting van de stad past bij de nuldoelstelling die China hanteert. Het land zet in op totale vernietiging van het coronavirus en streeft naar nul besmettingen.

Hoewel Sjanghai voor het eerst geen nieuwe besmettingen meldt, blijven enkele coronaregels wel actief. Zo kunnen de meeste studenten nog niet terug naar school en blijven de meeste restaurants nog dicht. Ook moeten alle inwoners tot eind juli veelvuldig getest worden.

In de Chinese hoofdstad Peking worden de coronamaatregelen wél versoepeld. Middelbare en basisscholen waren er sinds mei gesloten, maar mogen binnenkort weer leerlingen verwelkomen. Ook kleuterscholen mogen vanaf 4 juli de deuren weer openen. Daarnaast kunnen jongeren weer sporten bij hun verenigingen, mits er in de voorgaande zeven dagen geen nieuwe besmettingen zijn gemeld.