Hubert Bruls is in coronatijd bedreigd. De burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad vertelt zaterdag in een interview met de Gelderlander dat in november vorig jaar de concrete dreiging bestond dat actievoerders hem en zijn gezin "thuis kwamen opzoeken". Uit voorzorg werd het gezin snel in veiligheid gebracht.

"Wij kunnen wel tegen een stootje, maar dit was echt eng", vult Bruls' vrouw Ilse aan. "We moesten van de politie echt halsoverkop ons huis verlaten."

Uiteindelijk liep de zaak met een sisser af. Het bleef mede door een flinke politie-inzet rustig in Nijmegen op de bewuste dag, 28 november. Hubert en Ilse Bruls en hun twee dochters konden aan het einde van de dag weer veilig naar huis.

Bruls (56) werd door zijn rol als voorzitter van het Veiligheidsberaad, waarin burgemeesters van grote steden overleg voeren, een van de bekende gezichten van de crisisbestrijding. Hij moest geregeld coronamaatregelen uitleggen. Dat werd hem niet altijd in dank afgenomen.

"Het was rot om te zien hoe ongenuanceerd mensen over Hubert oordeelden", zegt zijn vrouw in het interview, dat werd afgenomen omdat hij tien jaar burgemeester van Nijmegen is. "De scheldkanonnades, het geschreeuw, de fatshaming: dat doen pijn. Je hebt het wel over mijn man, over onze vader."

Bruls is niet de enige persoon die tijdens de coronacrisis werd bedreigd. Zo vertelden meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT) in 2020 aan NU.nl dat ze thuis werden opgezocht en brieven ontvingen met daarin intimiderende teksten.