Europees gezondheidsinstituut ECDC en de Europese luchtvaartautoriteit raden niet langer aan om in het vliegtuig een mondkapje te dragen. Het advies, dat sinds de uitbraak van de coronapandemie gold, vervalt maandag. Ook de aanbeveling om afstand te houden op het vliegveld, is afgezwakt.

De versoepeling is mogelijk doordat het leeuwendeel van de Europeanen is gevaccineerd of genezen van COVID-19, zeggen het ECDC (de Europese evenknie van het RIVM) en luchtvaartautoriteit EASA. De aanbeveling is niet bindend, dus passagiers zullen bij de ene vliegmaatschappij mogelijk met andere regels te maken krijgen dan bij de concurrent.

Het mondkapje blijft wel een van de beste manieren om je tegen het coronavirus te beschermen, benadrukken het ECDC en EASA. Passagiers doen er goed aan om ook aan de gezondheid en gemoedsrust van hun reisgenoten te denken. Ze adviseren verder om bij voortdurend niezen en hoesten toch een masker te dragen.

Wie naar een bestemming vliegt waar een mondkapje in het openbaar vervoer nog verplicht is, zou er in het vliegtuig een moeten dragen, adviseren de Europese instanties. Ook kwetsbare passagiers doen er goed aan tijdens een vliegreis een masker te dragen.

Het is verder verstandig om waar mogelijk afstand tot anderen te blijven bewaren. Al moeten luchthavens per situatie beoordelen of het afstand houden niet zijn doel voorbijschiet. Meer afstand op een overlopend Schiphol kan tot gevolg hebben dat mensen op andere plekken juist samendrommen. Het is juist de bedoeling dat reizigers soepel kunnen doorstromen op het vliegveld. Ook dat voorkomt besmettingen.

In Nederland geldt officieel nog een mondkapjesplicht op luchthavens en in vliegtuigen, maar luchtvaartmaatschappijen handhaven die sinds een paar maanden niet meer. Op zaterdag 21 mei vervalt de mondkapjesplicht officieel.