Gemeenten in het Caribisch deel van het Koninkrijk moeten de ruimte krijgen om zelf coronamaatregelen te treffen, nu het erop lijkt dat het coronavirus een blijvend probleem wordt. Dat stelt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) donderdag in een nieuw rapport.

De Tweede Kamer had de raad om advies gevraagd. Door de Caribische gemeenten maatregelen te laten treffen kan worden ingespeeld op een lokale uitbraak of een evenement met veel bezoekers, schrijft de raad.

De Rijksoverheid moet volgens de ROB de gemeenten helpen met het aanpakken van de langetermijngevolgen van de coronapandemie. Om dat te kunnen doen, moeten de overheden de gevolgen van de pandemie en de maatregelen in kaart brengen.

Door de coronacrisis zijn veel bevoegdheden weggenomen bij de gemeenten, waardoor de lokale democratie in het Caribisch gebied is verminderd, schrijft de ROB. De raad vindt daarom dat zo veel mogelijk besluiten weer door het gemeentelijk bestuur moeten worden genomen, mits die democratisch te controleren zijn.

De ROB wil dat gemeenteraadsleden weten hoe belangrijk zij zijn voor de lokale democratie in het gebied, zeker met de gemeenteraadsverkiezingen volgende week. Fysiek vergaderen is daarvoor belangrijk, ook als er nieuwe coronamaatregelen komen.

De raad adviseert gemeenteraden en wethouders om meer contact te zoeken met burgers en maatschappelijke organisaties. Dat brengt de democratie weer dichter bij de mensen, "precies waar ze hoort", schrijft de raad.

Verbetering: In een eerder artikel meldde NU.nl op basis van ANP dat het ging om gemeenten in Nederland. Dat blijkt onjuist. Het gaat enkel om gemeenten in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Dit is aangepast.