De hoeveelheid antistoffen bij bloeddonors is als gevolg van de boosterprikken en besmettingen met de omikronvariant enorm gestegen ten opzichte van de maanden ervoor. Dat meldt bloedbank Sanquin woensdag na onderzoek in de periode van half december tot half februari.

"Maar niet alleen boosters hebben effect op de antistoffen gehad", stelt Hans Zaaijer van Sanquin. "We hebben ook gezien dat de omikronvariant enorm om zich heen heeft gegrepen. In de afgelopen twee maanden zijn bijna evenveel bloeddonors besmet geweest als in de twee jaar daarvoor."

Volgens Zaaijer heeft dit ook een voordeel, omdat iemand na een besmetting antistoffen aanmaakt. "We zien nu dat de antistoffen langer aanhouden bij iemand die zowel besmet als gevaccineerd is."

Uit cijfers van het RIVM blijkt het aantal ziekenhuisopnames ondanks de vele besmettingen met de omikronvariant nog steeds relatief beperkt te zijn.

"De omikronvariant is besmettelijker. Maar mede dankzij de hoge vaccinatiegraad in Nederland verlopen infecties hier doorgaans mild", aldus Zaaijer. "Samen met boosters verhogen infecties met de omikronvariant de concentratie antistoffen enorm. Dat stemt optimistisch voor de komende zomer."