Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht heeft woensdag werkstraffen geëist tegen een man en een vrouw wegens bedreiging van GGD-medewerkers in Heerlen. Tegen de vrouw eiste het OM een taakstraf van honderd uur en tegen de man een van tachtig uur. Tegen beiden is ook een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist en een verbod om het komende half jaar naar een priklocatie van de GGD te gaan.

De 48-jarige Mark F. en de 49-jarige Sandra M., beiden afkomstig uit de gemeente Heerlen, zijn tegen vaccinatie. Samen met medestanders drongen ze op 9 en 10 februari een prikplek van de GGD binnen en vielen ze medewerkers en bezoekers lastig. Ze beschuldigden medewerkers van moord en genocide, en weigerden weg te gaan na verzoeken daartoe van de GGD.

De verdachten hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan mishandeling, bedreiging, dwang, lokaalvredebreuk en belediging van GGD-medewerkers. "Van hulpverleners blijf je af", aldus de officier van justitie. "Ze hebben bewust geweld gebruikt en op onwettige wijze hun standpunt duidelijk gemaakt."

De GGD Zuid-Limburg hield de rechtbank via een raadsman voor dat de groep indringers zonder toestemming beelden van het incident op internet heeft verspreid, waardoor medewerkers ernstig in hun persoonlijke levenssfeer zijn geschaad.

Beide verdachten lieten tijdens de snelrechtzittingen weten het goedbedoeld te hebben en boden hun excuses aan. De advocaten van de verdachten zeiden dat de twee eigenlijk weinig tot niets strafbaars te verwijten valt. Voor de man werd volledige vrijspraak gevraagd en voor de vrouw vrijspraak voor de meeste verdenkingen.

De politierechter doet donderdag om 14.00 uur uitspraak.