Sinds vrijdag zijn de meeste coronamaatregelen opgeheven, maar mondkapjes moeten nog wel op in de trein. Dat is niet uit te leggen aan reizigers, vinden vervoerder NS en vakbond FNV Spoor. De vakbond maakt zich zorgen en denkt dat het besluit tot meer agressie zal leiden.

"Het aantal agressie- en geweldsincidenten tegen ov-medewerkers is ongeveer net zo groot als voor corona met veel minder reizigers", zegt een woordvoerder van FNV Spoor. Volgens hem vond een groot deel van de incidenten plaats nadat medewerkers een reiziger hadden aangesproken op het niet-dragen van een mondkapje.

Afgelopen week bleek dat 320 van de 744 agressie-incidenten tegen NS-personeel vorig jaar ontstonden doordat reizigers werden gewezen op de huisregels, waar het dragen van een mondkapje onder valt. De NS liet toen weten dat er soms onduidelijkheid was over de coronamaatregelen, waardoor discussies ontstonden. "Maar we willen en kunnen agressie nooit tolereren. Elk incident is er één te veel."

De vakbond vreest dat het aantal incidenten in het ov toeneemt nu de mondkapjesplicht vrijwel overal is afgeschaft. "Tot vrijdag was het dragen van een mondkapje algemeen gemeengoed. Maar leg nu maar eens aan dronken carnavalsvierders uit dat ze na een hele avond in het café nog steeds een mondkapje op moeten in de trein."

Hier moet je nu nog een mondkapje op:

  • In de bus, in de trein, in de tram, in de metro, in het vliegtuig en op de veerboot.
  • Ook in stations, in winkels en horeca op het station, op perrons en bij tram- en bushaltes moet het mondkapje nog op.

'Iedere discussie kan leiden tot agressie'

Vlak nadat het kabinet had aangekondigd dat mondkapjes nog wel verplicht blijven in het ov, liet de NS al weten "dit niet uit te kunnen leggen aan de reiziger", zegt een woordvoerder.

"Het dragen van een mondkapje is niet meer nodig voor de volksgezondheid, maar moet nog wel in het ov. Wij hebben met de gehele ov-sector het kabinet ertoe opgeroepen het besluit te heroverwegen", aldus de NS-woordvoerder. "Dit leidt ook tot veel gedoe in de trein voor onze collega's."

Het kabinet heeft besloten de mondkapjesplicht in het ov nog even aan te houden zodat ook kwetsbare mensen de mogelijkheid hebben om veilig te kunnen reizen. Op 15 maart gaat het kabinet opnieuw naar de maatregel kijken.

De FNV Spoor-woordvoerder zegt dat de vakbond ook oog heeft voor mensen met een kwetsbare gezondheid, maar benadrukt ook de gevaarlijke situaties die boa's en conducteurs voor de kiezen krijgen. "We weten dat iedere discussie kan leiden tot agressie."

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat 320 van de 744 agressie-incidenten tegen NS-personeel ontstonden doordat reizigers werden gewezen op het dragen van een mondkapjes Dit klopt niet: de 320 bedoelde incidenten waren het gevolg van situaties waarin reizigers werden gewezen op de huisregels, waar het dragen van een mondkapje onder valt. Het artikel is aangepast.