
OMT geeft groen licht voor versoepelingen, duur isolatie naar vijf dagen
Deze regels worden deze week waarschijnlijk versoepeld
- De horeca en cultuursector zouden vanaf vrijdag hun deuren mogen openhouden tot 1.00 uur.
- Op plekken waar nu een coronatoegangsbewijs nodig is, zoals in de bioscoop of een stadion, hoeft straks geen 1,5 meter afstand meer gehouden te worden. Ook de mondkapjesplicht verdwijnt op die plekken.
- Op locaties voor maximaal vijfhonderd personen vervalt de vaste zitplaats.
- Het kabinet wil het thuiswerkadvies versoepelen naar maximaal de helft van de tijd.
- Per 25 februari wil het kabinet ook de anderhalvemeterregel schrappen.
In het OMT-advies geven de experts aan dat de voorgenomen versoepelingen waarschijnlijk "slechts een beperkt effect hebben op de piekbezetting in de ziekenhuizen en op de intensive care (ic)".
De versoepelingen zijn daarom verantwoord, concludeert het OMT, maar ze plaatsen daarbij wel de kanttekening dat een nieuwe virusvariant ervoor kan zorgen dat de maatregelen toch weer ingevoerd moeten worden.
Dinsdag neemt het kabinet een definitief besluit en worden ook de details van de maatregelen bekendgemaakt. Dat gebeurt op de persconferentie die minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) om 19.00 uur houdt.
Mocht het kabinet het thuiswerkadvies definitief gaan schrappen, dan adviseert het OMT om dat gefaseerd af te bouwen. "De eerste stap, naar 50 procent zoals nu in de voorgenomen versoepelingen overwogen wordt, komt daarmee overeen."
De basismaatregelen, zoals thuisblijven bij klachten, handen wassen, hoesten in de elleboog en het goed ventileren van ruimtes moeten volgens het OMT blijven.

Kuipers wil advies van OMT over 1G: dit betekenen de afkortingen
Maatschappij moet rekening houden met gevolgen versoepelingen
De maatschappij moet zich "voorbereiden op de gevolgen van de versoepelingen", schrijft het OMT. Daardoor zouden meer mensen in isolatie moeten omdat ze besmet blijken te zijn met het coronavirus. Dat zou weer leiden tot uitval van personeel in verschillende sectoren. Door de isolatieduur te verkorten, moet een deel van dat probleem worden opgevangen.
Daarnaast benadrukt het OMT dat de samenleving nu meer rekening moet houden met kwetsbare personen. Door de hoge infectiedruk komt er een grotere verantwoordelijkheid bij de samenleving en bij de kwetsbare personen zelf. Het OMT adviseert deze personen zichzelf te beschermen, bijvoorbeeld door afstand te houden en een mond-neusmasker te dragen. Het kabinet moet deze groep mensen hier goed over informeren.
NUjij: Uitgelichte reacties