Premier Mark Rutte zal komende dinsdag niet aanwezig zijn bij de coronapersconferentie van het kabinet. Hij zit die dag in de Eerste Kamer voor een debat over de regeringsverklaring van zijn nieuwe kabinet. Vanwege de afwezigheid van Rutte zal minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) de persconferentie voor zijn rekening nemen.

Het is de eerste keer sinds de start van de coronapandemie dat Rutte een persconferentie laat schieten. Bij de voorgaande 38 persconferenties was de minister-president als enige altijd aanwezig. Hij hoopt in de toekomst de persconferenties sowieso vaker aan de minister van Volksgezondheid over te laten. Kuipers zal er vaker alleen staan, voorspelt de premier.

Tot nu toe was Rutte steeds aanwezig bij de coronapersconferenties. Daar wilde hij "al langer vanaf". Volgens zijn woordvoerder wil de minister-president flexibel met de persconferenties omgaan en is het goed denkbaar dat hij in de toekomst toch weer zal aansluiten. In welke scenario's Rutte dat noodzakelijk acht, kan hij niet zeggen.

Kuipers stond de afgelopen twee keren naast Rutte. Daarvoor werd de premier geflankeerd door Hugo de Jonge, de voorgaande minister van Volksgezondheid. Ook RIVM-baas Jaap van Dissel was bij een aantal persconferenties aanwezig.

Mogelijk kondigt het kabinet aanstaande dinsdag verdere versoepelingen aan. Om welke maatregelen het gaat, is nog niet bekendgemaakt. Het kabinet zou overwegen de nachthoreca te heropenen en de regels voor de horeca- en cultuursector te versoepelen.

Vrijdag komen de leden van het OMT bijeen om de huidige situatie omtrent het coronavirus te bespreken. Daarna wordt er overlegd op het Catshuis en neemt het kabinet een definitieve beslissing over eventuele versoepelingen.