Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt dinsdag enkele reisadviezen aan. Turkije, Suriname en tien andere landen worden op de lijst met zeerhoogrisicogebieden gezet.

Dat betekent dat reizigers bij terugkeer in Nederland in quarantaine moeten. Mensen die minimaal zeven dagen voor de terugkeer een boosterprik hebben ontvangen, zijn uitgezonderd van de maatregel.

De andere landen zijn Albanië, Bolivia, Bosnië en Herzegovina, Costa Rica, Guyana, Libanon, Noord-Macedonië, Panama, Servië en Tunesië.

Reizigers uit een zeerhoogrisicogebied moeten tien dagen in quarantaine, ook als ze hersteld zijn van een besmetting of gevaccineerd zijn, maar de boosterprik niet (tijdig) hebben ontvangen. Wel mag deze quarantaine na vijf dagen beëindigd worden, na een negatieve coronatest bij de GGD.

De quarantaineplicht geldt niet voor kinderen van twaalf jaar of jonger. Alle reizigers moeten wel voor vertrek naar Nederland een quarantaineverklaring invullen, ook als zij uitgezonderd zijn van de regel.

Het ministerie vraagt Nederlanders om twee redenen geen reizen af te leggen naar Turkije. Zo maakt het ministerie zich zorgen over de virusverspreiding in het land én de veiligheid van de grensregio's van Turkije. Enkele delen van het land zijn dan ook roodgekleurd: met die kleurcode raadt het ministerie aan om geen enkele reis af te leggen.