Diederik Gommers blijft toch langer lid van het Outbreak Management Team (OMT), zo meldt de ic-arts maandag desgevraagd aan NU.nl. Eerder zei Gommers tegen deze site dat hij deze maand zou stoppen als adviseur van het kabinet, omdat dan zijn voorzitterschap van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) eindigt.

Gommers blijft voorlopig lid van het OMT, omdat de coronacrisis zich op een "kantelpunt" bevindt en het niet helemaal duidelijk is welke rol het OMT krijgt in de volgende fase die de coronacrisis ingaat.

Dat betekent dat Gommers de komende OMT-vergaderingen zal bijwonen in plaats van zijn beoogd opvolger Iwan van der Horst.

In november vorig jaar vertelde Gommers nog dat zijn rol in het OMT voortkwam uit het NVIC-voorzitterschap en dat hij bij het OMT zou stoppen als hij geen voorzitter van de intensivisten meer zou zijn.

Dat hij nu toch in het adviesorgaan van het kabinet actief blijft, is overlegd met OMT-voorzitter Jaap van Dissel en Van der Horst. Van Dissel bepaalt uiteindelijk wie de vergaderingen bijwoont.

Gommers vindt het niet erg om door te gaan als OMT-lid. "Je wordt knotsgek van COVID-19 en we worden iedere keer verrast, maar als medicus is die ziekte heel boeiend. Vanuit medisch oogpunt vind ik het heel aantrekkelijk om daarover mee te denken."